Preturile de pe piata imobiliara din Europa au atins potentialul maxim de crestere. Mai mult, se pare ca in acest an se vor mentine la nivelul actual, urmand sa scada in perioada 2007-2008, a declarat Andreas Schreurs, manager al fondului privat de investitii Hines Europe, precizeaza Reuters, citat de Mediafax. De asemenea, se pare ca investitorii aloca, in medie, 6,5% din portofoliu investitiilor in proprietati, potrivit unui studiu anterior realizat de INREV, o asociatie europeana a investitorilor in companii imobiliare nelistate.

Fondul Hines din Statele Unite administreaza active imobiliare de peste noua miliarde de euro in Statele Unite, Europa si pe piete emergente.

Scheurs considera ca, in urmatorii trei ani, fondurile din Statele Unite vor investi pe piata imobiliara europeana, ca parte a strategiei de ansamblu privind alocarea activelor.

Bulgaria prinde teren

Totodata, un studiu recent realizat de Credit Suisse releva faptul ca volumul tranzactiilor de pe piata imobiliara din Europa a cunoscut o crestere puternica in ultima perioada. Din acest punct de vedere, 2006 se asteapta a fi un an al marilor investitii pe piata imobiliara, in particular pentru cea din Europa de Est.
Potrivit studiului citat, cea mai dinamica evolutie o va inregistra Bulgaria. Totodata, Institutul National de Statistica din Sofia, citat de corespondentul cotidianului "International Herald Tribune", informa, recent, ca pretul mediu de vanzare pe metrul patrat in proprietatile rezidentiale din orasele bulgare a crescut in 2005 cu 36,6%. Astfel, pretul ajunge cam la 600 euro/mp.

Un pret mult mai mic decat, de pilda, la Bratislava, unde metrul patrat imobiliar este de 750 de euro. Mai mic chiar decat la Bucuresti, unde este de 850 de euro, sau la Praga, unde a sarit de 1.500 de euro.

Cerere mare pentru retail

Cresterea continua de pe acest sector in Europa a inceput abia in anul 2000, cand volumul tranzactiilor a crescut de la aproximativ 10 miliarde de euro in 2000, la 45 de miliarde de euro in 2005.

Predominanta, pe tot acest interval, a fost cererea de suprafete mari, potrivite pentru centre comerciale si depozite, astfel ca in 2005, de exemplu, mai bine de 260 de tranzactii s-au referit la locatiile unor centre comerciale. Veniturile generate de investitiile in sectorul imobiliar au crescut si ele considerabil, fapt ce a contribuit substantial la intensificarea apetitului investitorilor.

Pentru viitorul apropiat, Credit Suisse prognozeaza o imbunatatire a nivelului investitiilor in domeniul imobiliar din intreaga Europa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.