Traficul de voce prin retele de telefonie mobile a depasit cu peste un miliard de minute traficul prin retelele fixe

Traficul de voce prin retele de telefonie mobila a depasit cu peste un miliard de minute traficul prin retele fixe, potrivit datelor statistice centralizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) si prezentate la Ziua Comunicatiilor din cadrul actualei editii a CERF.

"Traficul prin retelele de telefonie mobila a crescut cu aproximativ 43 la suta in perioada 2004-2005, ajungand la 9,36 miliarde minute fata de 8,23 miliarde minute vorbite in retele fixe", a declarat, citat de Rompres, presedintele ANRC, Dan Georgescu.

De asemenea, numarul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila din Romania atingea 13,35 milioane la 31 decembrie 2005, cu peste 3,1 milioane mai multi decat la sfarsitul lui 2004. Numai in a doua jumatate din 2005 telefonia mobila a inregistrat o crestere cu 17 la suta.

Rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania (numar de utilizatori la suta de locuitori) era de 61,76 la suta la sfarsitul anului trecut, fata de 47,12% in 2004.

"In urmatorii doi ani Romania va ajunge la o rata de penetrare la nivelul UE alaturi de o calitate foarte buna a serviciilor de telefonie mobila", a precizat Georgescu.

In ceea ce priveste telefonia fixa, furnizorii alternativi au reusit sa acapareze anul trecut 10 la suta din piata, la 31 decembrie 2005 existand 74 de furnizori alternativi de telefonie fixa cu 462.000 de abonati prin retele proprii si prin intermediul retelelor de acces ale altor persoane, dintr-un total de 4,390 milioane abonati la telefonia fixa.

"Cand furnizorii alternativi de telefonie fixa vor atinge 20 la suta din piata, putem spune ca exista o concurenta semnificativa in telefonie fixa", a precizat presedintele ANRC.

Intr-un singur semestru, iulie-decembrie 2005, cota de piata a furnizorilor alternativi de telefonie fixa a crescut de 2,5 ori, peste 43,41 la suta din apelurile internationale fiind realizate prin retele alternative de telefonie fixa, ceea ce a dus la scaderea preturilor la convorbirile internationale.

Potrivit ANRC, pe piata de cablu tv s-au inregistrat 3,7 milioane abonati la 31 decembrie 2005, cu o rata de penetrare la gospodarii de 52 la suta. Retele de cablu coaxial conduc in continuare detasat, pentru aceasta optiune abonandu-se 3,6 milioane de persoane.

In crestere se afla si numarul celor care au achizitionat servicii CATV oferite prin retele satelit DTH, la ora actuala existand peste 150.000 de abonati.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.