Inepuizabilele izvoare de apa minerala aduc bani grei

Inceputa in urma cu 200 de ani, afacerea Borsec a adus anul trecut proprietarilor sai peste 100 de milioane de euro.

"Povestea Borsecului a inceput dinainte sa ne fi gindit la aceasta afacere", spune Octavian Cretu, presedintele Romaqua Holding, compania care detine Borsec.

Inainte de a intra pe segmentul productiei de apa minerala, Cretu ocupa functia de director general la Comchim, unde a cumparat pachetul de actiuni detinut de stat.

"Totul a inceput atunci cind ne-am hotarit sa privatizam pe Legea 77 din 1994 Comchim SA, care este o fosta centrala industriala. Firma desfacea la intern intregul import de marfuri chimice centralizate de stat. Daca vreti, era un instrument al conducerii centralizate a economiei. Bineinteles ca asta era ideea veche de comert in care statul dirija tot, cine cumpara, cine videa, la ce preturi etc.", isi aminteste Cretu despre modul in care se faceau afacerile pe atunci.

"Am sesizat ca acest lucru nu are cum sa continue si ne-am gindit cum o sa scoatem noi banii, la cit o sa cumparam... Pina la urma, ne-am luat inima in dinti si am pus la bataie tot ce aveam", spune Cretu despre prima afacere din domeniul comertului, care nu avea viitor la momentul respectiv.

"E un fel de a spune ca faceam comert. Ni se spunea 'uite, intreprinderile astea de comert exterior o sa-ti aduca materiile astea prime, pe care tu le vinzi acestor intreprinderi din economia nationala, la preturile astea>>. Deci asta nu e comert, pentru ca nu aveai tu initiative. Aceasta poveste a durat pina la disparitia comertului centralizat, pina cind statul nu a mai intervenit, incepind cu semestrul intii al anului 1992. Pe urma, firma a trait din stocuri".

Afacerile cu statul stau in comisioane

"Am cumparat acest Comchim, desi am vazut foarte clar in viitor si am remarcat ca nu are nici o sansa sa supravietuiasca chiar si cu toate aceste intermedieri gen 'da-mi tu banii ca-ti cumpar eu materia prima>>. E de ris, uitindu-te in lume si vazind cum se fac afacerile. Din pacate, acest mod de business mai este inca prezent numai in industria de stat, unde intermedierea este vehiculul comisionului."

Cu statul nu a avut niciodata relatii contractuale si s-a ferit de acest lucru. "Nu-mi plac afacerile cu statul pentru ca nu mi-a placut niciodata ideea de comision."

Restructurare de profil

"Eu am preluat Comchim in 1993. Tot atunci m-am gindit sa restructurez profilul. Pe mine, avind experienta in partea de productie, m-a atras aceasta latura, pentru ca productia da seriozitate si stabilitate oricarui sistem economic. Comertul, stiti cum e, azi il faci, miine nu-l faci. Sint atitea povesti de succes care au inceput cu 'vai ce mobila faceam eu pentru Grecia>> si s-au terminat 'dar a murit grecul. Cine mai cumpara? Am dat faliment>>.

Trebuie sa te gindesti la intemeierea unui business atit de mare, si cu cit este mai mare, cu atit este mai riscant pentru ca inputul este substantial. Trebuie sa gindesti in perspectiva la posibilitatile de dezvoltare si la posibilitatile reale de vinzare.

Criteriul cel mai important pentru mine a fost cel valoric. Sintem prea saraci ca sa investim intr-un lucru ieftin si prost. Si atunci am zis: care este locul care este neprivatizat si in care noi am putea sa intram?"

"Atunci am ales Borsecul"

A inceput sa se gindeasca la acest proiect inca din perioada 1996-1997. Stia ca va fi o afacere greu de inceput. "A fost o investitie extrem de costisitoare pentru ca tehnologia de acolo avea peste 35 de ani vechime", spune Cretu despre cum a gasit fabrica.

"Investitia initiala a fost de 25 de milioane de marci germane in 1998. In aceasta suma a intrat cumpararea de la FPS a actiunilor si apoi achizitionarea liniilor de fabricatie. Liniile tehnologice performante sint foarte scumpe. Pe cele vechi le-am scos pur si simplu."

"Tot ceea ce producem noi este in regim de ultraclean. Am folosit din primul moment cea mai buna tehnologie existenta la acea data, tot din aceasta obsesie a mea pentru partea de calitate. Am investit continuu si am devenit primul imbuteliator de orice lichid din Romania. Am fost primii din industria de imbuteliere care au implementat sistemul ISO. Al doilea a fost Tuborg."

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.