Sectorul intreprinderilor mici și mijlocii a devenit in ultimii ani un segment-țintă pentru societățile bancare romanești. Oferta băncilor pentru IMM se va diversifica și in 2005.

Intreprinderile mici și mijlocii au la dispoziție o gamă largă de produse de creditare pentru finanțarea capitalului de lucru sau pentru investiții. Acestea pot acoperi lipsa temporară de capital sau pot fi folosite pentru dezvoltarea afacerii.

Creditul de dezvoltare Plus

Volksbank Romania, bancă membră a grupului austriac Österreichische Volksbanken - AG, va lansa curind un nou produs de creditare destinat segmentului de microintreprinderi, societăți mici și mijlocii. Creditul Dezvoltare Plus este dedicat companiilor care doresc finanțare rapidă la costuri reduse. Principalul avantaj al produsului constă in rapiditatea accesului la finanțare. Decizia de acordare a creditului se ia in maximum 48 de ore de la depunerea completă a documentației. Beneficiarul imprumutului poate avea o perioadă de grație de pină la 6 luni, in cazul creditelor pentru investiții ce se acordă pe o perioadă de maximum 5 ani.

Imprumuturile pentru capital de lucru se acordă doar pe termen scurt, maximum un an. Creditul se poate utiliza imediat sau in termen de 6 luni de la aprobare. Suma ce poate fi imprumutată poate fi de pină la 100.000 de euro. Beneficiarii creditului pot fi companiile private cu mai puțin de 100 de angajați, fără datorii restante la stat și fără incidente de plată inregistrate la Centrala Riscurilor Bancare și care au inregistrat profit.

Credite de trezorerie

Aceste credite rezolvă problema lipsei temporare de fonduri. BRD oferă IMM o soluție de finanțare pe termen scurt, in condiții flexibile și avantajoase, sub forma creditelor de trezorerie. Imprumutul se acordă pentru efectuarea cheltuielilor ce intervin in crearea de stocuri pentru funcționarea activităților cu necesități sezoniere de aprovizionare, producție și desfacere. Creditul are avantajul că poate fi rambursat in funcție de posibilitățile concrete de valorificare a stocurilor, incasarea contravalorii mărfurilor livrate, lucrărilor executate sau a serviciilor prestate. Nu există o sumă-limită de creditare, prestabilită. Perioada de creditare este de maximum 12 luni. Pentru obținerea imprumuturilor, este necesară prezentarea documentelor contabile ce atestă bonitatea firmei: bilanțul contabil, contul de profit și pierderi, bugetul de venituri și cheltuieli proiectat pentru perioada de acordare a creditului.