Winwheel Bullion LLC , o companie imobiliara americana intentioneaza sa ridice un centru comercial si turistic in desertul Gobi

Strategii mongoli si inginerii americani spera ca mica asezare urbana din Zamyn Uud, unde numarul de vite il depaseste pe cel al oamenilor, asezat pe ruta principala dintre China si Rusia, sa devina intr-o zi o destinatie semnificativa pe rutele jucatorilor de noroc.

Guvernul Mongoliei urmeaza sa semneze un contract prin care este responsabilizata o companie imobiliara americana, Winwheel Bullion LLC, cu ridicarea unui complex de cazinouri, cu hoteluri, un centru de intalniri, centre comerciale, banci si institutii financiare, precum si un aeroport modern, unde sa soseasca vizitatorii veniti la Zamyn Uud de la distante mari.

Ministrul mongol al Comertului si Finantelor, precum si guvernatorul bancii centrale mongole urmeaza sa ia parte la ceremonia de semnare a contractului, joi, intr-un elegant hotel din Washington, organizata cu prilejul implinirii a 800 de ani de la incoronarea lui Genghis Khan.

"Genghis Khan a condus o mare parte din lume timp de 150 de ani", a aratat presedintele companiei Winwheel, Kim Sun-jin, intr-un interviu preluat de Rompres. "Acesta este un bun prilej de a darama Marele Zid si de a integra din punct de vedere comercial China si Mongolia. Momentul ales este unul potrivit", a mai spus Kim.

Pana in prezent, Winwheel si partea mongola nu au oferit informatii referitoare la intelegerea financiara. Nu se cunoaste cu precizie unde se afla sediul central al Winwheel, desi pagina sa de internet, care este "in reconstructie", este inregistrata in Mount Vernon, Missouri.

Mai multe vite decat oameni

Populatia orasului Zamyn Uud este de 8.400 de persoane, in timp ce numarul animalelor depaseste 10.372 capete (oi, vite etc). Oraselul, aflat la aproximativ 560 de kilometri de Beijing, nu are izvoarele care i-au atras pe cei care s-au stabilit initial in oaza din Nevada, transformata ulterior intr-un stralucitor punct de atractie turistica.

Intr-un raport din 2004, Agentia Americana pentru Dezvoltare Internationala a apreciat ca lipsa sursei de apa este un real obstacol pentru dezvoltarea zonei. Strategii sustin ca au gasit izvoare subterane, precum si parteneri impreuna cu care sa dezvolte sistemul de alimentare cu energie electrica al orasului.

Cu ajutorul consortiului contractorilor si al altor companii, reprezentantul Winwheel a aratat ca mongolii pot ridica un centru comercial care sa coreleze saracia Mongoliei, economia acesteia lipsita de resurse, cu economia dinamica a Chinei.

Succesul acestui plan depinde de modul in care vor fi atrasi vizitatorii din China, unde jocurile de noroc reprezinta o pasiune de cele mai multe ori combatuta de autoritati. Dezvoltarea cazinourilor in asezarile de granita, in Myanmar, Vietnam, chiar in Coreea de Nord, demonstreaza potentialul pietei.

Raportul USAID mai subliniaza necesitatea amanarii planurilor de dezvoltare a zonei, solicitand studii de fezabilitate. "Pe un interval estimat de cinci ani, probabilitatea esuarii acestor proiecte superficial elaborate este de 16 ori mai mare decat a unor proiecte bine facute", se arata in raport. Dar Zamyn Uud ar putea beneficia de prosperitatea orasului Erlian. Ca si in alte orase de granita, faptul ca in China sunt interzise pariurile, inseamna ca cei din Erlian vor veni in Mongolia.

Reprezentantii Ministerului Mongol al Comertului si Industriei au refuzat sa dea informatii referitoare la aceasta afacere. Inginerii sustin ca orasul va figura pe traseul unei autostrazi pan-asiatice, respectiv al unui sistem modern de telecomunicatii, conectat la calea frata, iar reprezentantul autoritatilor locale al Zamyn Uud, D. Chuluunbaatar, a declarat ca proiectul va genera multe locuri de munca, si ca va imbunatati conditiile de viata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.