In anul 2005, firmele din domeniul IT&C vor lansa pe piața romanească produse de ultimă generație. Astfel, cele mai noi modele de telefoane mobile, procesoare și chiar o platformă concepută de Microsoft vor fi disponibile in magazine. O altă noutate de care se vor putea bucura și romanii va fi

Playstation-ul portabil.

DorinȚa de a nu mai depinde de priză sau de calculatorul personal va fi perfect ilustrată de lansările de produse a firmelor din sfera IT&C programate pentru perioada următoare. "Nevoia de mobilitate, cuplată cu oferta tot mai atrăgătoare, in termeni tehnologici și de preț, vor fi argumente tot mai importante pe o piață in creștere", consideră Valentin Negoiță, președintele Asociației Producătorilor și Distribuitorilor de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (APDTIC). In următoarele luni, noi produse vor fi lansate pe piață.

Telefon de aproape 30 de milioane

In ultima lună, Nokia a lansat pe piață mai multe modele de telefoane. Cel mai scump dintre ele este Nokia 9500, care costă, la unii distribuitori, 29.990.000 de lei. Facilitățile sint pe măsura prețului. In luna martie, cunoscutul producător va introduce pe piața romanească noi modele. Dintre toate, iese in evidență Nokia 7710, un model fără tastatură. Orice comandă va fi apăsată pe ecran. Ecranul va fi mare, astfel că urmărirea unor programe de televiziune sau a unui film nu va solicita la maximum ochii proprietarului. Celelalte dotări ale aparatului sint la același nivel. Tot in aceeași perioadă vor fi lansate, printre altele, modelele 6020 și 3230. Samsung va introduce pe piața romanească, in prima jumătate a anului, opt modele de telefoane mobile. "E 300 este dotat cu cameră foto VGA și dispune de o funcție inedită, aceea de identificare a apelantului după fotografie. P 730 este modelul de top al telefoanelor mobile Samsung cu cameră incorporată, permițind pină la 60 de minute de inregistrare video cu sunet", spune Doru Orășelu, marketing manager HAT.

Procesoare competitive

Intel va insista pe tehnologia mobilă. Astfel, primul pas il constituie lansarea unei platforme pentru tehnologia mobilă Intel Centrino, ce le va oferi caracteristici video și audio superioare utilizatorilor de laptopuri. "Intel va lansa anul acesta procesoare multi-core pentru toate segmentele de PC de pe piață: desktop, server și mobile.

Tehnologia multi-core va ajuta utilizatorii să ruleze mai multe aplicații in același timp, fără a sta cu grija suprasolicitării computerului", spune Irinel Burloiu, channel field sales engineer Intel. Tot Intel a lansat recent arhitectura Vanderpool, ce permite rularea mai multor sisteme de operare și aplicații pe același computer, insă pe partiții diferite. "Intel și AMD anunță pentru acest an noi generații de cipuri, care vor permite receptarea programelor digitale de televiziune prin satelit prin intermediul PC-ului - in cazul Intel, respectiv al unui set top box atașat televizorului - in cazul AMD", mai spune Valentin Negoiță. Microsoft va lansa Windows XP x64 Edition, o platformă elaborată pentru procesoarele din noua generație. Aceasta va fi rulată și pe procesoarele de 64 de biți, dar permite și utilizarea aplicațiilor de 32 de biți. Rămine de văzut dacă prețurile acestora, incă nestabilite de producători, vor fi la fel de atractive.