Valoarea companiei austriece a crescut cu peste 4 miliarde de euro dupa preluarea din Romania. Analistul economic german Wilfried Lang analizeaza intr-un interviu acordat exclusiv ziarului Adevarul privatizarea Petrom si marile greseli din economia romaneasca.

OMV si-a scos investitia in doi ani

- Dle Lang, in decembrie trecut am citit un articol al dvs. privitor la rezultatele pozitive obtinute de OMV in urma privatizarii cu un an inainte a companiei Petrom. Cum ati ajuns la acele concluzii?

- Intr-un comunicat de presa, OMV arata atunci ca doar pentru prima jumatate a anului 2005 a realizat un castig net de 693 milioane de euro. Comparand aceasta suma cu realizarile anilor trecuti, am constatat ca doua treimi din actualul castig al OMV au fost realizate in urma achizitiei anul trecut a companiei Petrom. Cu alte cuvinte, in aceste conditii, OMV isi va scoate, in doar doi ani si ceva, suma investita pentru achizitionarea a 51% din Petrom.

Statul, pacalit si la taxe

- Cum s-a ajuns aici?

- Foarte simplu. Pe cand alte societati petroliere platesc statului cu pricina redevente intre 45-65%, in mod exceptional chiar 80% (Libia), Romania nu va primi decat intre 3 si 13% din valoarea productiei. Deci, in medie, circa 8% si asta pentru cel putin 10 ani, clauza ferma in contractul incheiat. in termeni sportivi, s-ar putea spune 2:0 pentru OMV. Astfel, prin achizitia a 51% din Petrom, OMV a ajuns dintr-o companie relativ mica, cu rezerve de 0,4 miliarde barili in 2003 (1 baril=159 litri), intr-o societate respectabila cu rezerve de 1,4 miliarde barili boe/d (echivalenta petrol-gaz metan). in aceste conditii, noul concern OMV triplandu-si rezervele, per global.

Tot asa, OMV a ajuns de la o cifra de afaceri de aproximativ 8 miliarde de euro in 2003 la 10 miliarde de euro in 2004, Petrom contribuind cu circa 2 miliarde euro la aceasta suma. Concomitent, din ianuarie pana la sfarsitul lui septembrie 2005, valoarea actiunilor OMV a crescut de la 22 la 50 euro bucata, valoarea bursiera totala a actiunilor ajungand deci la peste 12 miliarde euro.

Negociatorii privatizarii, vinovati

- Din asta ar rezulta ca ceea ce nu au reusit romanii timp de 15 ani au realizat austriecii in doar 15 luni...

- Asa este. Totodata, statul roman a pierdut si va mai pierde prin aceasta "privatizare" cateva miliarde de euro. Ceea ce denota ca, la incheierea acestui contract, negociatorii romani au procedat fie cu rea intentie, fie cu un diletantism greu de egalat. Un alt detaliu important, neglijat in contract: cu circa 57.000 de salariati, Petrom are cam de zece ori mai multi salariati decat avea OMV. Totusi, suma salariilor personalului Petrom ramane sub cea a salariatilor OMV! Cu alte cuvinte, salariatii romani nu incaseaza decat o zecime din lefurile austriecilor. Ma intreb: cat de marginit trebuie sa fii ca sa accepti asemenea conditii?


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.