Guvernul se va imprumuta pentru a construi locuinte sociale. Noul fond locativ va fi impartit, dupa 2007, de autoritatile locale

Romania va imprumuta de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei 140 de milioane de euro pentru a finanta, in perioada 2006-2007, proiectul de constructie a 9.000 de locuinte sociale care vor fi inchiriate tinerilor. Contractul cadru de imprumut a fost aprobat in ultima sedinta a Guvernului, arata Mediafax.

Costul total estimat al proiectului, prevazut sa se deruleze pe o perioada de trei ani, este de 210 milioane de euro, excluzind taxele si impozitele datorate pe teritoriul Romaniei, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

30% de la buget

Imprumutul reprezinta 70% din valoarea totala a proiectului si este acordat pe termen de 20 de ani, din care cinci ani perioada de gratie.

Diferenta de 30% din costurile proiectului va fi acoperita de la bugetul de stat si de la bugetele autoritatilor locale.

Municipalitatile pe teritoriul carora sint situate constructiile vor aloca echivalentul in lei a 35,5 milioane de euro pentru a acoperi costul terenurilor, cheltuielile pentru finantarea studiilor de fezabilitate, pentru pregatirea si viabilizarea terenurilor. Suma nu include valoarea taxelor si a impozitelor aferente activitatilor finantate.

De la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) vor fi asigurate fonduri reprezentind 34,5 milioane de euro pentru finantarea documentatiilor tehnico-economice, a lucrarilor de constructie si pentru supravegherea executarii acestor lucrari.

Beneficiarii imprumutului sint MTCT si Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.