"In acest moment, pe bursă nu se mai cumpără pe baza unei analize financiare a societății respective, ci pentru că așa e valul. In piață sint foarte mulți bani, vin mulți jucători neexperimentați, iar acțiunile scoase la vinzare sint puține raportat la cerere. Bursa este precum un magazin de solduri: lumea dă buluc să cumpere", relevă in citeva cuvinte situația actuală din piața de capital Marius Plugaru, membru in Comitetul BVB și director al societății de brokeraj Iebatrust.

Criterii de luat in seamă la cumpărarea de acțiuni

Din păcate, trebuie să spunem că decizia unei persoane de a juca la bursă trebuie să se bazeze mai mult pe analiza economică a companiei in care dorește să investească și mai puțin pe fler. Iar această analiză trebuie să țină cont de indicatorul P/E, adică preț actual/profit pe acțiune (mai simplu spus, perioada in care se pot recupera banii investiți din dividende, fără a lua in calcul creșterea acțiunilor), respectiv indicatorul, P/B, cu alte cuvinte preț actual/valoarea contabilă. Valoarea contabilă este dată de valoarea capitalurilor proprii ale societății raportată la numărul de acțiuni de pe piață.

Contează și contextul de piață

Celor doi indicatori prezentați li se adaugă alte aspecte: sectorul din care face parte societatea și potențialul de dezvoltare viitoare a acestui sector, vechimea pe piață a societății, dimensiunea afacerii, faza de evoluție in care se află emitentul, portofoliul de clienți, mediul concurențial, puterea societății de a genera profit, riscurile afacerii și structura acționariatului.

Acțiuni supraevaluate

Un raport al societății de brokeraj Intercapital Invest arăta că la această societate indicele P/E era in 2004 de 63,6, mult mai mare decit la alți operatori est-europeni. "Orice eficientizare a societății trebuie să facă minuni ca să ajungă la un nivel al profitului care să justifice cotațiile actuale", se arăta in raportul Intercapital Invest. Chiar grupul OMV, in oferta sa de cumpărare a societății Petrom, evaluase această societate la 2.400 de lei/acțiune. Cu toate acestea, prețul a crescut, ajungind ieri la peste 4.000 de lei/acțiune. "După cei doi indicatori, SNP Petrom este o acțiune supraevaluată", spune Răzvan Pașol, directorul firmei Intecapital Invest. "Dar, privind in piață, observăm că SNP Petrom este o societate puternică, cu un management străin, iar fondurile străine de investiții care vin in Romania sint interesate de astfel de societăți", adaugă Răzvan Pașol.

Situația actuală de la Banca Romană de Dezvoltare (BRD) pare a se apropia de cea de la SNP Petrom. Astfel, dacă in 2001 raportul P/E la BRD era de 3,8, acum a ajuns la 16, comparativ cu media inregistrată pe piețele bursiere din Europa de Est (unde se situează in jur de 15). Mai simplu spus, prețul actual al acțiunilor BRD este apropiat de cel real, chiar puțin supraevaluat.

Acțiuni subevaluate

Dacă la SNP Petrom, respectiv BRD este vorba de acțiuni supraevaluate, la cele cinci societăți de investiții financiare (SIF) situația se prezintă invers. Indicatorul P/E era la SIF Banat - Crișana de 13,7, la SIF Moldova - de 6,6, la SIF Transilvania - de 9,1, la SIF Muntenia - de 14,8 , iar la SIF Oltenia - de 11,1. Raportat la media de 15, observăm că acestea mai au puterea de a crește.