Fata nevazuta a "afacerii RAFO" poate fi adusa acum la lumina. Un martor al implicarii active a deputatului Viorel Hrebenciuc - vicepresedinte al PSD - in coordonarea jafului de la RAFO rupe tacerea. Acesta sustine, si isi argumenteaza declaratiile cu probe, ca incepand cu luna octombrie a anului 2001 a fost organizat la Slanic Moldova un adevarat cantonament al jefuitorilor RAFO, regizat si condus de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Saptamanal, in fiecare week-end, la intalnirile conduse de Viorel Hrebenciuc au participat persoane implicate "pana-n gat" in ceea ce avea sa devina jaful RAFO - CAROM - Darmanesti: Corneliu Iacobov, Razvan Temesan, Toader Gaureanu, Andrei Serban, Marin Marin si altii.

Sedintele au demarat dupa aproape o luna de la preluarea RAFO de catre Iacobov. Figura marcanta in PSD la acea data, Iacobov s-a "instalat" la RAFO Onesti in septembrie 2001, devenind actionar majoritar prin firma sa - Imperial Oil Bacau.

Martorul sustine ca sub "bagheta" lui Hrebenciuc a fost regizata privatizarea RAFO si cumpararea rafinariei cu bani rezultati chiar din activitatea derulata la RAFO. Hrebenciuc s-a ocupat si de obtinerea unei sustineri politice de neclintit pentru Iacobov&Co, dar a tras si sforile necesare pentru ca rafinaria sa fie alimentata cu titei de la SNP Petrom.

Potrivit declaratiilor facute de martor, "instructajele" foarte stricte conduse de Hrebenciuc aveau loc in sala de conferinte a Hotelului RomTelecom. Organele de ancheta pot verifica si cine a platit pentru camerele inchiriate in perioada respectiva si pentru serviciile de la hotel, existand indicii clare conform carora nota de plata a fost achitata de RAFO SA.

Contactat telefonic, liderul PSD Bacau, deputatul Viorel Hrebenciuc, s-a aratat vadit iritat de subiect. "Hai, hai, alte subiecte, te rog eu frumos. Nu, ca nu-mi place... Deci, alte subiecte. Astea, cu Vranceanu (n.r. - asociatul lui Corneliu Iacobov la Vradicor Financiar Group) si alte chestiuni, astea sunt povesti", a spus Hrebenciuc. "Introdus" in declaratiile martorului, Hrebenciuc a replicat sec: "Sunt povesti. Da, da. Bine. La revedere!", si a inchis telefonul.

Nici ceilalti participanti la "training-urile" lui Hrebenciuc nu-si mai amintesc nimic. Unii, precum Corneliu Iacobov, nici macar nu mai raspund la telefon.

Viorel Hrebenciuc a fost, de la bun inceput, un apropiat al lui Corneliu Iacobov si un aparator al acestuia. El nu s-a abtinut nici ieri, cand a iesit de la sedinta Delegatiei Permanente a PSD.

Hrebenciuc a declarat ca s-a intalnit un sfert de ora cu Corneliu Iacobov, la sediul partidului, si ca acesta are o dilema, anume "daca atacul la adresa sa este politic sau nu". Mai mult, Hrebenciuc a intarit o declaratie facuta la finele saptamanii trecute, conform careia justitia trebuie lasata sa-si faca datoria "fara o presiune mediatica".

Corneliu Iacobov, cercetat penal in dosarul RAFO, s-a aflat si el ieri, mai bine de trei ore, la sediul PSD. Liderii partidului prezenti la Delegatia Permanenta au declarat insa ca nu l-au vazut pe Iacobov in cladire.

Din septembrie 2001, Corneliu Iacobov - figura marcanta in PSD la acea data - s-a "instalat" la RAFO Onesti, devenind actionar majoritar prin firma sa, Imperial Oil Bacau. Dupa numai o luna, in octombrie 2001, incepe la Slanic Moldova un adevarat cantonament al jefuitorilor RAFO, regizat si condus de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc (foto). In fiecare week-end, la intalnirile conduse de Viorel Hrebenciuc au participat persoane implicate "pana-n gat" in ceea ce avea sa devina jaful RAFO-CAROM-Darmanesti: Corneliu Iacobov, Razvan Temesan, Toader Gaureanu, Andrei Serban, Marin Marin etc. Un martor al acestor intalniri rupe tacerea si aduce argumente puternice care sustin faptul ca sub "bagheta" lui Hrebenciuc a fost regizata privatizarea RAFO si cumpararea rafinariei cu bani rezultati din activitatea ei. Hrebenciuc s-a ocupat si de obtinerea unei sustineri politice de neclintit pentru Iacobov&Co, dar a tras si sforile necesare pentru ca rafinaria sa fie alimentata cu titei de la SNP Petrom.

Martorul - care, din motive lesne de inteles, a dorit pentru moment sa-si pastreze anonimatul - a facut mai multe dezvaluiri menite a pune in lumina fata nevazuta a afacerii RAFO. In septembrie 2001, Corneliu Iacobov incepea sa dea dispozitii la RAFO Onesti si il instalase deja in functia de director pe Toader Gaureanu. Incepand cu luna octombrie a aceluiasi an, in fiecare sfarsit de saptamana, la Hotelul Romtelecom din Slanic Moldova, au avut loc mai multe intalniri conduse de Viorel Hrebenciuc, sedinte la care participau Razvan Temesan, Corneliu Iacobov, Toder Gaureanu, Andrei Serban (asociat al lui Iacobov si primar PSD al orasului Slanic Moldova), Marin Marin (fost administrator special al CAROM). Marin s-a ocupat, in perioada 2002-2003, si de divizarea mai multor societati patronate de Corneliu Iacobov - cum ar fi Hotel Bulevard si Turistica SRL - divizate tocmai pentru a se pierde banii proveniti din accizele neplatite de Rafinaria RAFO SA.

Acelasi martor sustine ca, sub "bagheta" lui Hrebenciuc, a fost regizata privatizarea RAFO Onesti, deputatul PSD fiind cel care a tras sforile pentru a obtine sustinerea politica a "mafiei gulerelor albe de la Bacau" si pentru ca RAFO sa beneficieze de titei pentru rafinare de la SNP Petrom.

Potrivit declaratiilor facute de martor, "instructajele" foarte stricte (n.r. - participantii nici nu aveau voie sa paraseasca hotelul) conduse de Hrebenciuc aveau loc in sala de conferinte a hotelului amintit. Organele de ancheta pot verifica si cine a platit pentru camerele de hotel inchiriate in perioada respectiva si pentru serviciile de la Hotelul Romtelecom, existand indicii clare conform carora nota de plata a fost achitata de RAFO SA.

Lui Hrebenciuc nu-i plac subiectele delicate

Am incercat sa aflam chiar din gura participantilor la intalnirile de la Slanic Moldova care erau subiectele discutate in cadrul intrunirilor de care vorbeste martorul. Cei intervievati au fost avertizati asupra faptului ca exista o serie de dovezi care confirma prezenta lor la acele sedinte, dar fie au ocolit intrebarile reporterului, fie nu au raspuns la telefon. Desi au dat raspunsuri diferite, un lucru este comun in toate: nimeni nu-si mai aminteste nimic.

Liderul PSD Bacau, deputatul Viorel Hrebenciuc, s-a aratat vadit iritat de subiect. A fost intrebat daca nu-i place subiectul si nici nu l-a lasat pe reporter sa-i adreseze intrebarea, aducand in discutie alte nume.

"Hai, hai, alte subiecte, te rog eu frumos. Nu ca nu-mi place... Deci, alte subiecte. Astea, cu Vranceanu (n.r. - asociatul lui Corneliu Iacobov la Vradicor Financiar Group) si alte chestiuni, astea sunt povesti", a spus Hrebenciuc. Fiind atentionat ca nici macar nu i-a fost adresata o intrebare, Hrebenciuc a replicat: "Nu, dar banuiesc ca e vorba de Vranceanu si de alte subiecte de acest gen".

"Introdus" in declaratiile martorului, Hrebenciuc a replicat sec: "Sunt povesti. Da, da. Bine. La revedere!" si a inchis telefonul.

La randul sau, nici Marin Marin nu-si mai aminteste nimic. Intrebat daca a participat la intalnirile respective, el a raspuns la fel de sec: "Nu. Nu stiu".

Cateva indicii ne-a dat Serban Andrei, primarul PSD de la Slanic Moldova, asociat si el cu Iacobov: "Cred ca e o greseala. Nici nu au avut loc astfel de intruniri. Deci, sunteti departe... Daca vreti sa stiti ce s-a intamplat, acolo, la un moment dat a avut loc intrunirea tineretului din PSD si cu acea ocazie au avut loc acele intalniri".

L-am intrebat pe primarul Slanicului daca isi mai aduce aminte cand au avut loc intalnirile tinerilor din PSD si daca, la acestea, a participat si Viorel Hrebenciuc. Serban Andrei a devenit brusc prea ocupat sa ne raspunda: "Nu asta e singura mea preocupare, ca sa tin minte exact fiecare zi si fiecare moment. Nu stiu, deci, efectiv, v-am spus, sunt ocupat...".

Am incercat sa-l contactam si pe Corneliu Iacobov, pe numarul 0742.077.222, dar, din pacate, acesta nu a dorit nici o clipa sa raspunda la telefon. Probabil pentru ca era mult prea ocupat la sediul PSD central, unde a fost vazut in cursul zilei de ieri.

Liderul PSD Bacau se da "curat"

Vinerea trecuta, a avut loc o sedinta a conducerii judetene a filialei PSD Bacau. Liderul PSD Bacau, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca la intrunire nu s-a discutat despre afacerile lui Corneliu Iacobov si ca justitia trebuie lasata sa-si faca datoria in acest caz. Corneliu Iacobov a lipsit de la ultima sedinta a Biroului Executiv al PSD Bacau, ceea ce nu se intampla de obicei.

"Nu am discutat despre afacerile lui Iacobov, nici despre RAFO si Petromidia. Tot ce pot sa spun este sa lasam justitia sa isi faca datoria", a declarat Viorel Hrebenciuc.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.