Autoritatile romane se pregatesc pentru primul raport in fata Fondului Monetar International pe anul 2005. Surse din Ministerul Finantelor au declarat pentru Rompres ca negocierile vor viza incheierea unui memorandum de politici economice pentru modificarea acordului stand-by incheiat cu institutia financiara in 2004, de fostul cabinet condus de Adrian Nastase. Dupa finalizarea discutiilor, guvernul va trece la o rectificare bugetara, in concordanta cu noile obiective.

Pentru ca ministrii sa vina pregatiti la discutii, FMI le-a transmis seturi cu intrebari specifice, pe domenii de activitate. Negocierile cu delegatia Fondului vor avea citeva puncte nevralgice, in conditiile in care acordul stand-by semnat de Romania anul trecut continea o serie de angajamente asumate de guvernul PSD, schimbat dupa alegerile din noiembrie.

Subiecte delicate

• FMI a cerut ca deficitul bugetar sa nu depaseasca 1,5% din PIB. O data cu introducerea cotei unice, Finantele estimeaza pierderi de 32.000 de miliarde lei.
• Deficitul de cont curent va fi un alt subiect dificil al negocierilor.
• Cresterea cotei de TVA si a accizelor pentru a echilibra efectele produse de relaxarea fiscala.
• Mentinerea echilibrului monetar, subiectul principal al discutiilor cu BNR.
• Autoritatile romane vor trebui sa explice negociatorilor de ce nu au majorat pretul gazelor naturale cu 20% de la 1 ianuarie, asa cum s-au angajat in 2004, hotarind majorari graduale.
• Responsabilii din sectorul energetic vor fi chestionati pe tema restructurarii societatilor, a privatizarii, a recuperarii creantelor la energie termica, in mod special. Acestia nu exclud chiar ca executivul sa ia o decizie in privinta pretului platit de populatie pentru energia termica. Acordul semnat in 2004 prevedea desfiintarea pretului national de referinta, de la jumatatea acestui an.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.