80% din exporturile de vin ale Republicii Moldova mergeau catre Rusia

Exportatorii si producatorii de vin din Republica Moldova sustin ca trei sferturi din industria de profil a fost paralizata de embargoul impus de Moscova asupra importurilor din aceasta regiune, informeaza Rompres. Principalul motiv pentru care statul rus a refuzat sa mai accepte importurile cu vin moldovenesc tine de criterii strict politice, spune presedintele Uniunii Exportatorilor si Producatorilor de Vin din Republica Moldova, Gheorghe Cozub.

De fapt, totalul exporturilor de vin din Republica Moldova s-a ridicat in anul precedent la 318 milioane de dolari, dintre care 80% au mers catre Rusia. \"In fiecare luna se exportau in jurul a 25-27 de milioane de sticle. Avem o luna de cand s-a stopat. Practic, socotesc ca 25 de milioane nu s-au realizat. Mai mult de atat, dupa datele care parvin din mass-media din Rusia, la frontiera, pe teritoriul Rusiei, la depozite si prin retelele de comert se afla in jurul a 200 de milioane de sticle moldovenesti si georgiene\", a spus Gheorghe Cozub. Acesta a adaugat ca tot ce s-a intamplat ii afecteaza pe viticultori si pe cei care cresc vita-de-vie. In afara de aceasta, masura ii loveste pe producatorii care lucreaza la fabricile de vin. Ca o spirala, sunt afectati si producatorii de sticle pentru fabricile de vin, producatorii de lazi pentru ambalare, cei care fabrica etichete, transportul, transportul feroviar, comertul. In opinia lui Cozub, in Republica Moldova mai mult de 200.000 de muncitori sunt afectati si nu este exclusa posibilitatea ca unele intreprinderi sa ajunga la faliment.

Serviciul vamal rus a intrerupt aproape complet furnizarea de timbre catre Republica Moldova in toamna anului trecut si a pretins ca intreruperea a afectat toate tarile exportatoare. Conform autoritatilor, masura a fost legata de cererea mare existenta inainte ca legea care impune noile timbre, menite sa dovedeasca faptul ca impozitele au fost platite, sa intre in vigoare la inceputul lui 2006. Insa numai Moldova a suferit de pe urma absentei numarului necesar de timbre, furnizarea acestora catre importatorii din alte tari nefiind restrictionata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.