Cinci grupuri financiare importante se aliaza cu Bursa pan-europeana pentru a-i asigura independenta

Cinci mari banci europene au anuntat ieri achizitionarea a 10% din capitalul Bursei pan-europene Euronext. Cei cinci actori bancari - BNP Paribas, Credit Agricole, Dexia, Societe Generale si Caisse des Depots - urmaresc prin aceasta miscare sa asigure rezistenta Euronext in fata oricarei tentative de preluare (continentala sau americana), sa garanteze stabilitatea preturilor de operare si succesul preluarilor.

La numai o zi dupa ce Bursa americana Nasdaq si-a anuntat decizia de a achizitiona 15% din actiunile Bursei londoneze, London Stock Exchange (LSE) - curtata de institutiile financiare din intreaga lume -, pentru 487 milioane de dolari, cei mai importanti utilizatori ai Euronext si-au anuntat cresterea participatiei la 10%. Ca si Nasdaq, si Euronext are propria sa strategie, respectiv o strategie de cucerire.

''Acesti actionari au decis sa se consulte cu regularitate pentru a adopta pozitii comune fata de evolutia strategica a Euronext'', se arata in comunicatul laconic al actionarilor, citat de cotidianul La Tribune.

Acest pact a intervenit la mai putin de o saptamana de la structurarea unui alt ''bloc'' de actionari, reprezentat de 15 mari societati europene, ramase anonime pana la ora actuala, si care au preluat in jur de 5% din capitalul Euronext. Prin aceste achizitii aproximativ 15% din Euronext intra sub o inalta protectie.

Strategia fondurilor de investitii care au intrat in aceasta competitie este relativ simpla: ele vor face presiuni asupra Euronext pentru a fuziona cu concurentul german Deutsche Borse, dupa ce vor fi spulberat mai inainte orice perspectiva de apropiere de LSE.

In conditiile in care LSE va intra insa treptat-treptat in stapanirea Nasdaq ramane de vazut totusi ce strategie va mai aborda Euronext, pentru care fuziunea cu Bursa germana nu ar trebui sa fie decat un pas intermediar si nu sfarsitul drumului.
Cea mai posibila cale de urmat consta, dupa cum precizau analistii financiari inca de la prima tentativa a Nasdaq de a prelua LSE, intr-o ofensiva comuna a Euronext - Deutsche Boerse fie asupra LSE, fie asupra New York Stock Exchange (Nyse), care ar da astfel nastere primului val de preluari transatlantice pe piata de capital.

LSE mai spera inca la independenta

Potrivit unui comunicat emis la scurt timp dupa achizitionarea unui pachet de actiuni de 15% de catre Nasdaq, London Stock Exchange (LSE) declara ca ii raman inca perspective favorabile de dezvoltare ca bursa independenta. Comunicatul precizeaza insa ca LSE analizeaza optiuni care ar putea mari castigurile actionarilor si ale clientilor, inclusiv negocieri cu alte burse importante, transmite Mediafax.

"Consiliul de conducere considera ca pretul actual al actiunilor nu reflecta deplin modificarea perspectivelor de dezvoltare, pozitia unica a bursei precum si optiunile strategice avute la dispozitie", se arata in comunicat, care precizeaza ca procesul de rascumparare a unor actiuni in valoare de 510 milioane de lire sterline va continua (895 milioane dolari). La sfarsitul lunii martie, Nasdaq a renuntat la o oferta de 2,4 miliarde de dolari in numerar pentru preluarea LSE.

Surse apropiate situatiei au declarat ca Nasdaq nu exclude posibilitatea de a cumpara in continuare actiuni LSE, in urmatoarele saptamani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.