Distanta de la dobinda bancii la profitul de pe bursa se masoara in bani buni. Cetatenii care au investit banii in actiuni BRD au avut un cistig procentual de 140,87%. De 25 de ori mai mult decit dobinda la aceeasi banca

Cel mai bun exemplu de acest fel (adica mai bine actionar decit deponent) il constituie cele trei banci listate la BVB: BRD-GSG, Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica. O persoana care isi pastreaza economiile intr-un depozit constituit la BRD-GSG, la Banca Transilvania sau la Banca Comerciala Carpatica are probabil o incredere ridicata in soliditatea si performanta financiara ale bancii, pentru ca altfel ar fi ales alt loc in care sa-si plaseze disponibilul.

In aceste conditii, pentru a face pasul de la statutul de deponent la cel de actionar, nu este nevoie decit de putin curaj, pentru ca, in cea mai nefavorabila situatie, totusi depunerile sint garantate de statul roman in anumite limite, in timp ce investitia in actiuni nu poate fi garantata de nimeni si nici nu ar fi firesc sa fie. Trecutul a aratat insa ca aceia care au fost dispusi sa faca acest mic pas si sa-si asume un risc suplimentar de acest gen au avut mult mai mult de cistigat.

Depozit versus actiuni

Numai in ultimele 12 luni, o persoana care, in loc sa depuna bani intr-un depozit cu dobinda fixa la BRD (pentru care ar fi o obtinut un cistig de 7-9%), ar fi cumparat in data de 5 aprilie 2005 actiuni BRD de la bursa, la un pret de 6,85 lei pe actiune (adaptat ca sa tina seama de ajustarile valorii nominale din aceasta perioada), ar fi putut sa le vinda astazi la un pret de 16,5 lei, obtinind astfel un cistig procentual de 140,87% (adica cel putin 135% net dupa deducerea comisionului de brokeraj si a impozitului legal de 1%).

Cistiguri pe masura

Exemplul de mai sus nu este unic. Si celelalte banci listate la bursa au adus actionarilor cistiguri aproximativ similare. Mai mult decit atit, intr-un top al celor mai tranzactionate 20 de companii de la bursa, in ultimele 12 luni (adica din 5 aprilie 2005 si pina astazi), pentru 14 societati cresterea pretului de tranzactionare a depasit 20% (adica mai mult decit dobinda platita de orice banca comerciala pentru aceasta perioada). Tot ca idee generala, merita amintit ca sapte dintre aceste 20 cele mai tranzactionate actiuni au depasit 100% ca randament de pret, fara a mai lua in calcul si dividendele platite intre timp, actiunile gratuite si majorarile de capital la pret preferential.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.