Bucurestiul continua sa atraga cele mai mari investitii din sectorul IT romanesc. Din datele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), intr-un Top 5 al oraselor care "invart" cei mai multi bani in acest domeniu, dupa Capitala, se situeaza in ordine Timisoara, Cluj, Iasi si Brasov.

"Bucurestiul e pe primul loc, aceasta deoarece are o populatie activa mai mare, implicit un numar mai mare de firme. In plus, are atuul de a fi un puternic centru universitar, deci produce forta de lucru calificata pentru marile firme din domeniul IT, iar acest lucru constituie un magnet pentru companiile straine din domeniu, care vin si deschid centre de dezvoltare la noi", explica Sebastian Ungureanu, administrator de sistem la compania Synygy. Nume precum IBM, Amazon, Oracle, Hewlett-Packard si-au instalat deja bazele in Bucuresti, anuntand ca intentioneaza sa investeasca in Romania pentru productia de hard sau soft sute de milioane de euro.

Cele mai importante centre universitare din tara, precum Timisoara sau Iasi au devenit, la randul lor, in ultimii ani, locatii de referinta pentru firmele internationale de profil. Motivul: costuri de productie mici, mai reduse chiar decat in Bucuresti. "tin minte ca acum cativa ani toate firmele straine care au deschis centre in Cehia mergeau direct la Praga. Dar, in timp, au inceput sa se extinda catre alte orase, precum Ostrava, exact asa cum se intampla acum la noi", spune Gabriel Mardarasevici, directorul general al Ness Romania. Astfel, din punctul de vedere al numarului de specialisti de care poate dispune, informaticienii ar situa Iasiul imediat dupa Bucuresti, deoarece are un potential urias de a "lansa" oameni foarte bine pregatiti.

"Facultatile de profil din Iasi, si anume Facultatea de Informatica de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza si cea de Automatizari si Calculatoare din cadrul Universtatii Tehnice Gheorghe Asachi, produc pe banda rulanta, in fiecare an, sute de absolventi, din care, potrivit reprezentantilor firmelor din IT, cel putin 10% sunt exceptionali. De altfel, cele doua institutii se afla in primele cinci pozitii intr-un clasament al universitatilor din tara", a adaugat Gabriel Mardarasevici.

In plus, estul tarii devine atractiv pentru marile companii si si deoarece forta de munca din Timisoara sau Cluj a fost deja absorbita de companiile care au deschis unitati de lucru aici. "Potrivit unor studii realizate de ANIS, Timisoara reprezinta o piata inchisa - resursele umane disponibile nu mai permit localizarea unor companii cu centre de dezvoltare puternice care sa angajeze un numar mare de specialisti. Localizarea la Timisoara a centrelor de dezvoltare ale Alcatel si Siemens a absorbit, practic, toate resursele disponibile. Clujul va fi si el, in scurt timp, in aceeasi situatie, ceea ce lasa Iasiului un loc bun pe harta destinatiilor IT", a declarat Valerica Dragomir, directorul executiv al ANIS.

Specialistii spun ca estul tarii, desi cu potential urias, a ramas in urma si pentru ca a avut si are inca mari probleme in ceea ce priveste oferta de spatii de birouri sau infrastructura rutiera, fapt care ingreuneaza mult accesul marilor companii IT spre aceasta zona.

Diferente de salarii exista si intre orase

Informaticienii romani isi pun capul la contributie mai mult pentru a gasi solutii pentru firmele din strainatate. Astfel, conform datelor furmizate de marile companii, cea mai mare parte din productia de soft sau hard, mai exact peste 95%, se face pentru strainatate. si, desi suntem la mai putin de un an distanta de momentul integrarii in UE, salariile din domeniul IT sunt de cel putin trei ori mai mici decat in Europa. "Romania inca mai este o locatie foarte ieftina. Daca un programator e platit la noi cu 1.000 de euro, in strainatate, mai exact intr-o tara din Uniunea Europeana, salariul acestuia porneste de la 3.000 de euro sau chiar mai mult, chiar dublu", subliniaza Gabriel Mardarasevici, directorul Ness Romania.

Si intre Bucuresti, Iasi si Timisoara exista diferente de salarizare, insa reprezentantii industriei spun ca nu sunt atat de importante incat sa duca la o migratie catre anumite zone. "Cat priveste salarizarea, diferentele sunt minime. Astfel, pe langa salariu, de exemplu la Bucuresti, mai primesti si bonusuri gen telefon sau masina de serviciu. La Iasi nu se practica asa ceva. In plus, in Bucuresti, lefurile sint cu 10-15% mai mari decat in Iasi. In Timisoara, cresterile salariale sunt consecinta lipsei de personal specializat. Salariile sunt ceva mai mari, nu prentru ca aici s-ar munci mai mult, ci pentru ca marile companii tind sa motiveze financiar angajatii pentru a-i pastra, specialistii fiind greu de gasit. Aici chiar se practica ceea ce se numeste head-hunting", mai spune Sebastian Ungureanu, de la Synygy.

Impartim "hardul" cu India si, in curand, cu Ucraina

Reprezentantii unor firme de profil spun ca momentul trebuie speculat la maximum in ceea ce priveste atragerea marilor companii, deoarece integrarea in Uniunea Europeana va creste mult costurile per salariat, iar principalii jucatori vor tinde sa se reorienteze catre alte tari.

"Daca pana acum proiectele au fost de amploare mica si medie, de acum ne asteptam la proiecte cu adevarat mari, de zeci sau chiar sute de milioane de euro. Pe acestea trebuie sa punem mana. Din cate stiu, companiile mari de profil testeaza si piata IT din tarile din jurul Romaniei. Mai timid, insa, acum. Dar in cativa ani este posibil sa concuram cu Ucraina, de exemplu", a spus Gabriel Mardarasevici.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.