Numarul de calculatoare vandute pe piata romaneasca a crescut cu 39% anul trecut, pana la aproximativ 600.000 de unitati, iar valoarea totala a pietei a avansat cu o treime, la circa 500 milioane de dolari, potrivit unui studiu intocmit de International Data Corporation (IDC).

"Principalul factor determinat care sta la baza cresterii vanzarilor de PC-uri pe piata romaneasca sunt in continuare consumatorii si firmele mici. Chiar si fara cresterea fondurilor guvernamentale pentru achizitionarea de PC-uri, piata romaneasca tot ar fi inregistrat un ritm de crestere sustinut", a apreciat Laurentiu Popescu, Country Manager - IDC Romania.

Calculatoarele personale de birou au ramas principala alegere a cumparatorilor, cu o cota de 80% din totalul unitatilor vandute.

Vanzarile de notebook-uri au crescut de aproximativ doua ori, cota din volumul total ajungand la 15 procente, cu patru puncte procentuale mai mare decat in 2004.

In acelasi timp, serverele de mare capacitate, x86, si-au mentinut ponderea 2% din totalul vanzarilor.

Piata de IT pastreaza un ritm important de crestere in majoritatea segmentelor."Romania pastreaza inca un ritm de crestere intre 15-20% la modul general iar pe unele segmente cresterile sunt si mai spectaculoase cum ar fi notebook-urile si camerele foto digitale," a declarat pentru Wall-Street Catalin Patrasescu, managing partner la compania de consultanta Smartpoint.

Firmele romanesti au ocupat patru din primele cinci locuri

In topul producatorilor, asamblatorii romani de PC-uri au ocupat in 2005 patru din primele cinci pozitii in termeni de volum al livrarilor.

Flamingo a ocupat pozitia fruntasa, urmat de HP, K-Tech, Complet Electro Serv si Romsoft. Impreuna, acesti comercianti au fost responsabili pentru jumatate din PC-urile vandute pe piata romaneasca in 2005.

Cei mai importanti jucatori de pe piata autohtona care comercializeaza calculatoare sau echipamente electronice accelereaza procesul de lansare si productie de branduri proprii. Acest proces a inceput de foarte mult timp, iar principalul motiv a fost comercializarea unor produse de calitate ale caror preturi sa fie adaptate puterii de cumparare a clientilor din tara.

Compania RomSoft este partener Oracle din anul 2001, demonstrand inca de la inceput un angajament ferm de a promova tehnologiile si solutiile Oracle.

Totodata, compania Complet Electro Serv SA (CES), producator de calculatoare personale din grupul Altex, a inaugurat ieri in comuna Chiajna, judetul Ilfov, prima linie proprie profesionala de asamblare de calculatoare din Sud-Estul Europei, o investitie de 1,4 milioane euro care ve permite Altex sa produca 10.000 de computere pe luna.

In acest moment, aproape toti marii retaileri din sctorul IT produc si promoveaza branduri proprii. In acest sens, cei de la Flamingo au produs, printre altele, modelul Coral si Diablo, Ultra Pro a adus pe piata Ultra, in timp ce Altex a iesit cu gama Davio.

Producatorii straini nu se inghesuie sa produca in Romania

Piata romaneasca este atractiva strict din punctul de vedere al consumului, pentru companiile care produc componente de calculatoare si aparatura electronica. Astfel, marile companii nu se grabesc sa produca in Romania.

Cu toate acestea, nume grele ale industriei mondiale de profil sunt cu ochii si pe capacitatea de productie la noi in tara. In acest sens, Michael Borze, director pentru Europa de Est al companiei BenQ a a insistat pe faptul ca piata autohtona este foarte importanta in ceea ce priveste planul de extindere al companiei. "In urmatoarele 6-12 luni, o delegatie va veni in Romania pentru a prospecta piata pentru a incepe si productia aici. Piata de aici este foarte atractiva pentru noi, " a apreciat Michael Borze pentru Wall-Street.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.