Compania Petrom din cadrul grupului austriac OMV a inchiriat spatii de birouri totalizand 7.000 de metri patrati in cladirea Bucharest Business Center din apropierea Pietei Victoriei din Bucuresti, a anuntat CB Richard Ellis, compania care a mediat tranzactia, la inceputul acestei saptamani.

Petrom va ocupa opt niveluri din cele 14 ale cladirii apartinand companiei austriece Immoeast - divizie a Immofinanz, cel mai mare fond de investitii imobiliare din Austria.

Compania a intrat pe piata din Romania in 2004, atunci cand a preluat IRIDE Business Park - un complex de spatii de birouri si de depozitare din nordul Bucurestiului. Immofinanz a cumparat anul trecut imobilul de birouri Global Business Center, valoarea tranzactiei fiind estimata intre 15 si 20 de milioane de euro.

In functie de suprafata inchiriata, tranzactia dintre Petrom si Immoeast este cea mai importanta inregistrata in 2006 pe piata romaneasca a spatiilor de birouri.

Tranzactia, a carei valoare nu a fost data publicitatii, a fost intermediata de compania imobiliara CB Richard Ellis, in cooperare cu societatea AIV Administrare de Cladiri SRL, subsidiara a grupului Generali Vienna.

800.000 mp de spatii de birouri

Anul acesta, firmele de real-estate apreciaza ca piata bucuresteana va dispune de aproximativ 800.000 mp de spatii de birouri, insa, deocamdata, Capitala este cea mai vizata destinatie pentru marii investitori din strainatate, interesati sa-si extinda afacerile in tara noastra.

Desi CB Richard Ellis nu a dezvaluit valoarea tranzactiei, pe piata imobiliara, contractele de inchiriere au in general o valabilitate de cinci ani, iar preturile pentru spatiile din clasa A pornesc de la 18 euro pe metru patrat. Astfel, tranzactia Petrom-Immoeast ar putea atinge o valoare de 7,5 milioane euro, anual, dupa cum transmite Mediafax.
Cladirea Bucharest Business Center are o suprafata totala de aproape 18.200 metri patrati, desfasurata pe trei niveluri subterane si 14 etaje superioare si 50 de locuri de parcare, amenajate pe doua niveluri subterane.

Complex imobiliar in Straulesti

In ianuarie 2006, Petrom a anuntat ca va construi, in localitatea Straulesti din nordul Capitalei, un complex imobiliar cu o suprafata totala de circa 200.000 de metri patrati, care va include birouri pentru viitorul sediu central al companiei. Prima etapa a proiectului va fi incheiata la inceputul anului 2008 si va permite relocarea a 1.700 de salariati, urmand ca imobilul sa fie finalizat in 2009.

In noul imobil vor lucra toti angajatii Petrom de la birourile din Bucuresti si alte servicii centrale localizate la nivel national. In prezent, 3.000 de angajati Petrom isi desfasoara activitatea in cinci spatii de birouri, in Bucuresti si in imprejurimi. Din 2005, sediul central al Petrom este in zona Piata Charles de Gaulle din Capitala. Compania a inchiriat 5.000 de metri patrati din cladirea dezvoltata de compania Dorobanti 239 Imobiliare, in baza unui contract cu o valabilitate de 5 ani.

Capitala va avea un milion de metri patrati de spatii de birouri, in 2007

Piata spatiilor de birouri in anul 2005 a fost caracterizata de demararea unor proiecte masive de cladiri de birouri, anuntate de cei mai mari developeri de pe piata, printre care GTC, Strabag, Avrig 35, Immoconsult, care isi continua planurile imobiliare pe piata din Bucuresti, dupa cum sustine Luiza Munteanu, research coordinator, Eurisko. Piata spatiilor de birouri din Bucuresti este subdimensionata in comparatie cu cea din Ungaria, Cehia sau Polonia, insa a crescut numarul birourilor de clasa A cu aproximativ 17% fata de stocul inregistrat la nivelul anului trecut.

Pentru anul 2007 sunt anuntate alte 19 cladiri de birouri amplasate in zone-cheie ale Capitalei. In aceste conditii, Bucurestiul va oferi pe piata peste 1.000.000 mp de birouri.

Un alt proiect de anvergura care va fi livrat pe piata anul acesta este Millenium Business Center. Cladirea de birouri, de clasa A, cu un total de 24 de niveluri, este in vecinatatea Pietei Rosetti, langa Biserica Armeneasca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.