Multi dintre cei care isi doresc cumpararea sau construirea unei case cu ajutorul unui credit se afla in fata unei dileme. Ce tip de credit e mai avantajos? Creditul imobiliar sau cel ipotecar? Așa incat ne-am hotarat sa aflam si un raspuns in acest sens. Banca aleasă a fost Piraeus Bank. Ne-am exprimat astfel nehotararea de a opta intre cele doua variante. Exista anumiti factori care sa ne costranga sa luam in calcul doar una dintra cele doua variante? Sunt conditiile de acordare diferite, de la un caz la altul? Consiliera pentru credite m-a intrebat de la bun inceput ce anume doresc sa achizitionez.

Cumpararea unui apartament, varianta la care m-am oprit eu, in conditiile in care nu dispui de o alta locuinta in proprietate sau de un teren pe numele tau, nu poate fi facuta decat printr-un credit ipotecar. Asta inseamna ca garantia o va constitui ipoteca pe imobilul ce urmează să-l cumpăr.

Despre creditul ipotecar de la Piraeus Bank

Cumpararea unei case presupune si existenta unei garantii pe care banca o solicita. Este nevoie de o garantie de care banca sa poata dispune in cazul in care creditul solicitat nu mai poate fi platit. Banca trebuie sa-si recupereze astfel imprumutul acordat pentru cumpararea respectivului imobil. Asupra acestuia se instituie o ipoteca de rang 1.

Valoarea unui imprumut solicitat de la Piraeus Bank se poate incadra intre 5.000 si 250.000 EUR sau echivalentul in RON.

Este necesar un venit de minimum 300 EUR, iar pentru imprumuturile solicitate de persoanele care au un venit net mai mic de 400 EUR, este nevoie de un garant. Stabilitatea profesionala este un alt criteriu de care banca tine cont. Cu 2-3 ani vechime la locul de munca, acordarea unui credit nu ridica nici un fel de probleme. Cel putin din acest punct de vedere.

Credit pe 30 de ani

In functie de perioada in care a fost construit imobilul, se stabileste si perioada de creditare maxima. Pentru cumpararea printr-un credit ipotecar a unui imobil care a fost construit construit dupa 31.12.1994, termenul de rambursare a banilor este de 30 de ani. Se scad 5 ani doar in cazul in care imobilul a fost construit pana la 31.12.1994.

Despre rata

La un salariu de 3.000 RON, banca acorda un credit de 40.500 EUR. Acesti bani urmeaza a fi inapoiati bancii in termen de 25 de ani.

In fiecare luna, trebuie platita o rata de 300 EUR. Ratele au aceeasi valoare, de-a lungul intregii perioade de creditare.

Suma ratelor lunare din credite imobiliare, inclusiv rata la imprumutul actual, trebuie sa fie mai mica de 35 % din venitul lunar net total din care se scad alte obligatii de plata lunare.

Suma ratelor lunare totale, inclusiv rata la imprumutul actual, trebuie sa fie mai mica de 40 % din venitul lunar net total, scazand alte obligatii de plata lunare.

Dobanda se schimba in functie de BUBOR si EURIBOR

Dobanda este variabila si revizibila la fiecare 3 luni in functie de indicele de referinta BUBOR la 3 luni si EURIBOR la 3 luni, plus costul rezervelor minime obligatorii.

Pentru imprumuturile in lei, rata dobanzii este de 10,63 %, iar pentru cele in euro de 7,5 %.
In privinta comisioanelor, primul dintre ele este cel de analiza a dosarului si care este de minimum 150 EUR. Urmeaza altul la rand, si anume acela de acordare a imprumutului care este de 2 % din valoarea imprumutului; acesta nu poate fi mai mic de 150 EUR.

La rand se strecoara si comisionul de administrare.

La valoarea evaluata a imobilelor aduse drept garantie se percepe lunar un comision de 0,03 %.

La orice rambursare in avans se percepe un comision de 2%, minimum 100 EUR.

Conversia sumelor din lei in euro se taxeaza cu un comision de 3 %, iar suma pe care trebuie sa o platesti nu poate fi mai mica de 100 EUR.

Scapi de asigurari

Pe toata perioada creditului, banca se ocupa de plata asigurarilor. Asigurarea de imobil, asiguarea in caz de deces si invaliditate permanenta sunt obligatorii. Banca le acopera insa de-a lungul intregii perioade.

Documentele pentru creditul ipotecar

Dosarul pe care solicitantul unui credit ipotecar il depune la banca, trebuie sa contina:
- cererea si contractul de credit
- copie dupa actul de identitate
- copie dupa certificatul de casatorie (daca este cazul)
- declaratie privind litigiile cu tertii si relatiile speciale cu banca
- acordul de consultare a bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare
- acordul de transmitere, prelucrare si consultare a datelor
La aceste documente cu caracter general, se aduga si cele prin care este dovedit venitul:
- adeverinta de venit
- copia cartii de munca / a contractului individual de munca (+ actul aditional cu ultima modificare de salariu)

In functie de destinatia creditului, banca solicita documentele specifice pentru fiecare operatiune in parte.

Despre creditul imobiliar de la Piraeus Bank

Creditul imobiliar este cel pentru care garantezi cu o alta locuinta decat cea cumparata sau construita.

Printr-un credit imobiliar ai posibilitatea de a cumpara, construi sau moderniza un imobil. Indiferent de destinatia creditului, banca iti poate acorda o suma minima de 5.000 EUR, in timp ce valoarea maxima a creditului este de 250.000 EUR, echivalentul in RON. Proiectul pe care urmeaza sa-l derulezi va fi finantat de banca in proportie de 75 %, in timp ce solicitantului de credit ii va reveni misiunea de a suporta un avans de 25 %.

Perioadele de creditare sunt mai mici decat in cazul perioadelor de creditare pentru un credit ipotecar. Creditele pentru cumpararea sau constructia unei case se acorda pe o perioada de 10 ani, iar creditele pentru modernizarea unei locuinte pe o perioada ceva mai scurta, de 7 ani.

Garantiile pe care banca le accepta sunt: garantia de rang 1 asupra imobilului sau alte garantii, de la caz la caz.

Rate ale dobanzii diferite

Pentru creditele in RON, rata dobanzii este de 11,63 %. Dobanda este variabila, fiind revizuita o data la 6 luni, in functie de indicele de referinta BUBOR.
Creditele in EUR sunt acordate la o valoare a dobanzii de 8,5 %.

In cazul comisioanelor, banca percepe echivalentul acestora in lei. Pentru analiza dosarului, se solicita un comision de minimum 150 EUR. Comisioanele de acordare difera in functie de suma solicitata. Cu cat suma este mai mare, cu atat comisionul va fi mai mic. Pentru sumele de pana la 40.000 EUR, comisionul este de 1 %, dar nu mai putin de 150 EUR. Creditele de peste 40.000 EUR cunosc o injumatatire a comisionului de acordare.
Rambursarea in avans are comisioanele ei. Pentru rambursarile in avans in primii 2 ani se percepe dobanda echivalenta pe 5 luni. Dupa 2 ani, comisionul de rambursare anticipata este de 1,5 %, aplicat la suma rambursata, dar minimum 100 EUR.