Fondul Proprietatea va anunta luni castigatorul licitatiei pentru selectarea unui consultant financiar international. Principala sarcina a acestui consultant este sa faca fondul rentabil, printr-o strategie de investitii eficiente.

Insa, Fondul Proprietatea, infiintat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, este contestat de catre Asociatiile de Proprietari.

Alegerea consultantului international

Consultantul va fi ales din circa 20 de firme specializate din strainatate, avand in vedere ca in Romania nu exista companii care se ocupa de un asemenea tip de consultanta.

Presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea, Ivan Nicolae, spune ca toate firmele inscrise in competitie au experienta, asa ca ceea ce va conta va fi pretul cerut pentru serviciile oferite.

Suspiciunile asociatiilor de proprietari

Proprietarii deposedati abuziv de stat, care nu-si pot primi averea in natura, ar urma sa fie despagubiti prin actiuni la Fondul Proprietatea.

Fondul va cuprinde pachete de actiuni de la mari companii precum Loteria Romana, Electrica sau Romgaz.

Dar faptul ca nu se cunoaste modul in care au fost evaluate actiunile, deci care este valoarea lor pe piata de capital, alimenteaza suspiciunile celor care urmeaza sa fie despagubiti.

Majoritatea asociatiilor de proprietari sunt de parere ca in felul acesta ar pierde pentru a doua oara bunurile care le-au fost confiscate.

Presedintele Comisiei de buget-finante, senatorul PNL Varujan Vosganian a declarat la BBC: "Nu vad modul in care si-ar putea converti titlurile de proprietate in bani. Vor banii cu tot dinadinsul si cum inca nu pot sa obtina acesti bani nu au incredere".

"Poate ca sunt oameni pentru care strategiile fiscale, piata de capital nu spun mare lucru si care vor sa isi recapete banii", a mai spus senatorul PNL.

Un alt motiv al neincrederii in Fondul Proprietatea, e de parere Varujan Vosganian, ar fi faptul ca semnalele politice privind acest fond sunt contradictorii, inclusiv in cadrul Aliantei.

Legea privind infiintarea Fondului Proprietatea a facut parte din pachetul de legi privind proprietatea, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea anul trecut.

Sursa: Bbc.co.ukTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.