Cea de-a doua saptamana a lunii martie a adus Bursei de Valori Bucuresti un nou minim de lichiditate. Valoarea schimburilor efectuate in acest interval a scazut cu 39 de procente fata de nivelul primei saptamani a trimestrului al doilea. Astfel, cu o medie a tranzactiilor de 24,1 milioane RON pe sedinta, valoarea totala a schimburilor a fost de 120 de milioane de RON.

Cele mai tranzactionate titluri au fost Petrom si BRD. Aceasta saptamana a consemnat in sedinta de vineri un nou minim de lichiditate de 14,9 milioane RON.
"Bursa a continuat sa evolueze in deriva si in aceasta saptamana, evolutia Petrom afectand indicii pietei", apreciaza analistii societatii de brokeraj Intercapital Invest. In cazul Petrom au fost inregistrate iesiri masive dupa ce Guvernul a anuntat luarea in discutie a posibilitatii de alocare a pachetului de 8% din actiuni catre salariatii companiei.

Deprecieri generale pe indici

Toti indicii pietei au inregistrat deprecieri cuprinse intre doua si trei procente. Mai putin afectat de aceste scaderi a fost, insa indicele ce analizeaza evolutia SIF-urilor. Indicele BET-FI a scazut mai putin decat media pietei, acesta pierzand 1,8%, pe fondul unei lichiditati reduse a SIF-urilor.

Astfel, scaderea de 2,43 de procente pe care a suferit-o indicele BET a fost cauzata in special de deprecierea evolutiei actiunilor Petrom.
Indicele BET-Compozit s-a depreciat cu 3,15% in piata aparand un dezinteres pentru actiuni, dezinteres vizibil in volumele reduse de tranzactionare.

Si indicele ROTX, listat la Bursa din Viena, ce reflecta evolutia celor mai puternice 8 companii de la BVB (BRD, TLV, RRC, SNP, IMP, BCC, ATB si mai nou Flamingo International), a pierdut in aceasta saptamana 2,56 procente.

Surpriza saptamanii, piata obligatiunilor

Sectorul obligatiunilor a inregistrat tranzactii foarte mari in aceasta saptamana, valoarea acestora atingand cifra de 1,36 milioane RON, echivalentul a 11,3 la suta din totalul Bursei. "Interesul mare pe acest segment fiind cel mai probabil determinat de migrari ale capitalurilor din piata actiunilor, caracterizata de scaderi catre cea a obligatiunilor, unde se pot conserva mai bine profiturile", declara analistii.

Cele mai cautate au fost obligatiunile emise de Raiffeisen BANK (65 la suta din piata). Valori ridicate s-au inregistrat si in tranzactiile efectuate cu obligatiunile BRD-Groupe Société Générale, Finansbank, Timisoara, Oradea, Bacau, unde au fost platite preturi chiar foarte ridicate doar pentru a se intra pe acest segment de piata. Potrivit opiniei specialistilor, acesta este un semn ca anticiparea investitiei se muta pe termen mai lung. Cei ce s-au retras din actiuni estimeaza o prelungire a incertitudinii la Bursa de vreme ce fac plasamente in obligatiuni.

2,86 de milioane, pe piata Deal

Tranzactiile realizate pe segmentul Deal al Bursei de Valori Bucuresti au avut o valoare mult mai redusa in aceasta saptamana.

Pe acest segment au fost rulate titlurile emise de Rulmentul Brasov, SIF 1 Banat-Crisana, Rompetrol Rafinare Constanta si SIF 3 Transilvania, valoarea insumata a acestor schimburi depasind 2,86 milioane RON.

Cele mai multe tranzactii au fost efectuate cu actiunile SIF 3 Transilvania.