Persoanele fizice sau juridice care au de platit sume mari de bani, la creditele in valuta sau lei, se pot proteja impotriva variatiilor de curs.

Pentru a face uz de instrumentele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS), un director financiar al unei firme ce deruleaza contracte de export va trebui sa apeleze la o casa de brokeraj (SSIF) autorizata sa tranzactioneze pe piata sibiana. Dupa incheierea contractului intre cele doua parti, reprezentantii acestora vor putea defini strategia de hedging, cea mai adecvata nevoilor firmei-client. La o cadere a monedei euro de la 3,52 RON la doar 3,45 RON, la 100.000 de euro, pierderea ar fi de 7.000 RON. Prin operatiunea de hedging, exportatorul este protejat.

Cei care au de platit sume mari de bani, la creditele in valuta sau lei, se pot proteja eficient impotriva variatiilor de curs.

"Din aprilie punem la dispozitia investitorilor contractele futures pe valute cu scadenta la 9, respectiv 12 luni", spune Teodor Ancuta, presedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS). Tot ca noutate trebuie spus ca la BMFMS se vor putea face contracte futures cu scadenta la 3 si 6 luni pe alte trei societati. Este vorba despre actiunile SSIF Broker Cluj, Sinteza si Biofarm.

Ce trebuie sa faca exportatorii

Contractele futures in valuta cu scadenta la 9 si 12 luni sint un instrument de protectie eficace pentru exportatori sau pentru firmele care au de platit la intervale de noua luni sau un an de zile sume mari de valuta la banca. Si asta pentru ca exportatorii vor sti de la inceputul anului la ce curs doresc sa-si vinda marfa in afara si isi vor putea face planul de afaceri in functie de acest curs. Brokerii de la Sibiu cred ca o alta categorie, tentata de acest hedging, va fi alcatuita din cetatenii care au luat credite mari de bani din banca pe termen lung.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.