Cele 45.000 de miliarde de lei vechi pe care statul se bazeaza la aceasta ora provin din cresterea veniturilor la buget din taxe, recuperari de creante si din privatizari

Guvernul sta pe un sac de bani, circa 45.000 de miliarde de lei vechi (1,28 miliarde de euro), din care o parte insemnata va ramine "la ciorap" pentru contributia la bugetul UE de anul viitor.

Aceasta "rezerva" a fost avansata de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, dupa ce surse din mediul economic au sugerat Finantelor sa se imprumute de pe piata interna in loc sa mareasca TVA.

Cei peste un miliard de euro pe care se bazeaza Vladescu provin din cresterea veniturilor la buget din taxe, recuperari de creante si din privatizari, spun surse guvernamentale. Cel mai probabil, acesti bani au stat la baza deciziei Executivului de a nu mai majora TVA.

Plus de 325 de milioane anul acesta

In sedinta de Guvern de saptamina trecuta, ministrul Finantelor a prezentat o nota referitoare la rectificarea bugetara conform careia veniturile bugetare asteptate pentru 2006 vor fi mai mari cu circa 325 de milioane de euro (1,16 miliarde de lei sau 0,35% din produsul intern brut) fata de nivelul estimat anul trecut si inclus in Legea bugetului, pe baza incasarilor mai bune din primele doua luni ale acestui an.

Conform datelor prezentate de Vladescu, cheltuielile publice vor fi suplimentate cu circa 730 de milioane de euro (0,78% din PIB), ceea ce va ridica deficitul bugetar la 0,9% din PIB.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.