Tarifele de interconectare cu retelele operatorilor mobili Mobifon si Orange Romania trebuie reduse cu 14,8% pe an, pana in 2009, pentru a se ajunge la un nivel care sa reflecte costurile, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Dan Georgescu, intr-o conferinta privind comunicatiile electronice. Aceste cifre reprezinta rezultatele modelului de calculatie a costurilor realizat de ANRC.

Pana la completa orientare pe costuri a tarifelor se va parcurge o perioada de tranzitie de trei ani si jumatate, ANRC propunand reducerea tarifelor in patru etape, respectiv 1 iulie 2006, 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009. Noile tarife de interconectare propuse de ANRC fiind publicate miercuri spre consultare publica pe pagina de Internet a Autoritatii. Chiar daca exclude orice informatii confidentiale privind activitatea operatorilor, aceasta varianta este suficient de detaliata pentru a permite intelegerea structurii si functionarii modelului "bottom-up", utilizandu-se documentatia si ghidul de utilizare ce insotesc acest model.

Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 4 mai 2006. Interconectarea asigura accesul unui operator de pe piata la infrastructura de comunicatii a altui operator, materializandu-se, la nivelul utilizatorilor finali, in posibilitatea de a vorbi cu abonati ai altor retele. Practicarea unor tarife de interconectare fundamentate pe costuri permite tuturor celorlalti operatori sa concureze in conditii corecte cu operatorii cu putere semnificativa.

"Analizele de piata au aratat ca Mobifon si Orange Romania detin controlul asupra a 13 milioane de utilizatori, ceea ce le confera practic foarte multa putere pe piata. Oricare dintre acesti operatori poate impune astfel, prin tarifele de interconectare, o taxa nejustificata economic, independenta de costurile reale si care se va regasi automat in tarifele platite de abonatii celorlalti operatori de telefonie fixa sau mobila. Acest lucru nu face decat sa descurajeze utilizatorii si sa micsoreze in mod neconcurential sansele de succes ale celorlalti operatori", a aratat presedintele ANRC, Dan Georgescu, citat de Rompres.

Pentru a determina valoarea tarifelor de interconectare, ANRC a dezvoltat un model tehnico-economic care ia in calcul costurile asociate instalarii, operarii si intretinerii unei retele publice de telefonie mobila eficiente, realizat cu sprijinul consultantului Ovum Europe Ltd, din Marea Britanie.

Orange si Mobifon nu au respectat obligatia legala de a pune la dispozitia ANRC propriile modele de calculatie a costurilor in vederea compararii si reconcilierii cu modelul elaborat de ANRC. in aceste conditii, ANRC a decis utilizarea exclusiva a modelului propriu, dar a acceptat organizarea unei consultari bilaterale prelungite, in cursul careia cei doi operatori au avut ocazia de solicita in mod fundamentat ajustarea modelului. Volumul datelor puse la dispozitie de cei doi operatori pe parcursul consultarii bilaterale a fost redus, avand un impact relativ limitat asupra rezultatelor modelului.

ANRC a decis, astfel, lansarea consultarii publice, pe parcursul careia atat cei doi operatori cat si orice alte persoane interesate pot transmite observatii cu privire la model si la proiectul de decizie al ANRC.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.