Piata imobiliara: Cele mai ieftine vor fi garsonierele noi, pornind de la 34.000 de euro

In Bucuresti se inregistreaza o explozie de proiecte in sectorul rezidential. Se construieste peste tot, in zone consacrate, Baneasa, Corbeanca si Saftica, in Berceni, Colentina si Titan, dar si in zonele Alba Iulia, Vitan Mall si Marriott.

O garsoniera intr-un bloc de 24 de apartamente in zona Dristor, care va fi finalizat in luna decembrie, costa numai 34.000 de euro, cu 10% mai mult decat ofertele pentru garsonierele vechi din zona, potrivit calculelor companiei imobiliare Edil. Majoritatea ofertelor de apartamente sunt la preturi mai mari, fiind vorba de apartamente de doua, trei, patru sau cinci camere, pentru ca au suprafete mai generoase si terase moderne. Exista momente cand pot fi cumparate si mai ieftin. Atunci cand sunt la oferta, in pragul lansarii proiectului sau la targuri imobiliare, preturile pornesc de la 700 euro/ mp, fara TVA (833 euro cu taxe incluse).

S-a intamplat la Cluj, in ultimii doi-trei ani, la fel in Timisoara, anul trecut. In 2006, vedeta va fi insa Capitala. Investitorii care, in ultimii zece ani, au mizat si au obtinut profituri bune din proiecte de birouri sau spatii industriale si-au luat inima in dinti si "ataca" sectorul rezidential. Tinta lor este clientul de credit ipotecar, care isi poate permite o locuinta noua.

In acest moment, exista peste 100 de blocuri de vanzare de la investitori care au mers pe unul, doua, trei, maximum patru blocuri in constructie si cel putin tot atatea in portofoliul unor developeri mari, care au proiecte de sute, chiar mii de apartamente intr-un singur ansamblu. Acesti investitori mari, institutionali, care investesc peste 30 de milioane de euro in fiecare proiect sunt cei care dau de altfel putere acestei piete. Un ansamblu construit in cadrul unui proiect mai mare are avantajul de a dispune si de facilitati conexe, precum servicii, gradinita, sali de sport sau cluburi de fitness, magazine si mai multe spatii verzi pentru rezidenti sau zona amenajata de apa, atunci cand se afla langa lac.
Constructii in oras si la padure

Un exemplu este cel al grupului imobiliar Neocity, care, in parteneriat cu Hapoalim Bank, prima banca din Israel, va construi in perioada 2006-2009 peste 5.865 de locuinte, apartamente sau vile, in cinci proiecte distincte in zonele Marriott, Floreasca, Pantelimon, Colentina si in comuna Saftica. Proiectele au fost prezentate in avanpremiera, dar in curand va incepe contractarea primelor apartamente. Preturile vor fi accesibile, promit reprezentantii Neocity, si vor porni de la 850 euro/ mp, la apartamente.

Neocity se adreseaza mai multor categorii de clienti. Drept pentru care, pentru oamenii activi, care vor sa locuiasca in inima orasului, va construi in zona Marriott un ansamblu de blocuri cu 450 de apartamente, dar nu ii uita nici pe cei care vor sa se relaxeze, destinandu-le un ansamblu cu 900 de apartamente in vile si 500 de vile in Saftica, langa padure. A treia categorie de clienti vizata de Neocity Group sunt reprezentantii clasei de mijloc, care-si doresc in primul rand o locuinta noua, pentru care se vor construi doua ansambluri de blocuri in Pantelimon si Colentina, in zone apropiate de lacuri, si mari complexe comerciale.

Un proiect la o scara la fel de mare este Baneasa Investment, care apartine altui developer si care prevede construirea a 3.000 de locuinte, vile sau apartamente in vile. Mai multe detalii despre ultimele oferte, despre modul cum trebuie sa alegeti atunci cand va cautati o locuinta si care sunt ultimele tendinte pe piata gasiti in articolul din interiorul sectiunii.

Pepiniera cu 200 de blocuri in Capitala

In Bucuresti, piata locuintelor noi va cunoaste un boom in acest an. Spre deosebire de anii trecuti, dezvoltatorii imobiliari au luat ca tinta si clasa medie, adresandu-se si clientilor care se multumesc cu suprafete mai mici sau care sunt interesati mai mult de locatie decat de marimea locuintei sau de existenta unei curti. In aceasta primavara, se afla in constructie peste 200 blocuri noi, cu apartamente de vanzare. Preturile celor existente deja pe piata sunt cuprinse intre 850 euro/mp si 2.700 euro/mp, incluzand si TVA.

Oferta este variata, pentru mai multe tipuri de "buzunare", de la apartamente cu finisaje medii, situate in cartierele de blocuri, pana la apartamente de lux, situate in zonele rezidentiale cele mai scumpe. Pentru ca este o piata relativ noua, nivelurile de preturi variaza mult nu numai in functie de zona si finisaje, ci si in functie de constructor. "2006 va fi anul in care se vor tranzactiona cel mai mult apartamentele noi, pentru ca exista cea mai mare cerere din partea clasei medii si pentru ca vor oferi o alternativa, preturile pe metru patrat intr-o constructie noua in aceeasi zona fiind doar cu 10% mai mari", declara Angela Gal, director al companiei imobiliare Edil, care se ocupa de vanzarea a peste 35 de blocuri in Capitala, amplasate in zonele cele mai scumpe, precum soseaua Nordului, Alba Iulia, Eminescu, dar si Titan.

"Clientii din clasa medie doresc cladiri noi, cu apartamente moderne, finisaje de calitate, echipamente si facilitati in conformitate cu standardele actuale de viata", declara si Silviana Badea, consultant in cadrul Departamentului Rezidential al Colliers Romania. "Anul trecut, mai multi dezvoltatori si-au anuntat planurile de a construi complexuri de dimensiuni mari, cu apartamente (sute de unitati), situate in zone secundare ale orasului. Aproximativ 4.700 de unitati vor fi livrate in urmatorii doi-trei ani", adauga Silviana Badea.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.