Salariul mediu net a fost de 767 lei, mai mic cu 7,1% fata de luna precedenta, potrivit datelor funizate de Institutul National de Statistica (INS). Aceasta scadere s-a datorat in principal faptului ca in luna ianuarie a fost platit al 13-lea salariu in mai multe domenii de activitate. De asemenea, unele sectoare de activitate au inregistrat incasari mai scazute datorate sezonului, cum ar fi constructiile sau trasportul aerian.

Pe de alta parte, cresterile salariale din unele domenii au fost determinate de acordarea unor prime si de realizarea unor productii mai mari in sectoareke prelucrarii lemnului, a fabricarii mijloacelor de transport rutier sau fabricarea produselor de cauciuc si mase plastice.

Angajatii din sistemul bancar, liderii salariilor din Romania

Sistemul bancar ramane cel mai bine platit sector de activitate din Roomania, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. Astfel, castigul mediu salarial net in luna februarie a acestui an a fost de 2415 lei, in crestere cu 11,5% fata de luna ianuarie 2006.

Pe pozitia a doua in clasamentul celor mai bine platiti angajati se situeaza cei din industria tutunului care au beneficiat de o crestere semnificativa de 31 de procente fata de luna ianuarie 2006, castigul mediu salarial in acest sector ajungand la 2116 lei. Sectorul transporturilor aerian a fost si in luna februarie in top din punct de vedere al remuneratiei, salariul mediu net ajungand la 1623 lei, in scadere cu 11,6 procente comparativ cu luna precedenta.

La polul opus se situeaza salariatii din industria prelucrarii lemnului, care sunt cei mai slab platiti angajati din economia romaneasca, cu 473 lei (+4,2%) castig mediu net. Salariatii din industria textila castiga in medie 506 lei, iar cei din industria masinilor aparatelor electrice castiga 519 lei (-0,2%).

Potrivit INS, efectivul salariatilor a fost in luna februarie de 4,56 milioane de persoane, in unitatile cu 4 salariati si peste, cu 9,5 mii persoane mai mare decat in luna ianuarie 2006. Cresteri semnificative s-au inregistrat in activitatile sezoniere constructii si hoteluri si restaurante. in activitatile de agricultura, industria prelucratoare si transporturi terestre, numarul de salariati a scazut.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.