Producatorul francez de echipamente de telecomunicatii, Alcatel, a anuntat ca a ajuns la un acord cu rivalul american Lucent, in urma caruia compania franceza va prelua omologul sau american pentru 11,06 miliarde de euro, informeaza Reuters.

Noua companie creata va avea o cifra de afaceri de 21 de miliarde de euro, devenind astfel al doilea jucator pe piata, dupa Cisco care este liderul mondial in productia de echipamente de telecomunicatii. Actionarii Alcatel vor detine o cota de 60% din actiunile noii companii, iar cei de la Lucent vor ramane cu restul de 40%. Compania rezultata, al carei nume va fi stabilit in viitor, va avea sediul la Paris, la conducerea ei urmand sa se afle actualul director executiv al Lucent, Patricia Russo.

Cele doua companii au mai anuntat ca pentru a reduce consturile fuziunii vor concedia aproximativ 9000 de angajati ai grupului, adica 10% din numarul actual de angajati. Cu toate acestea, analistii cred ca cele doua companii vor avea de castigat din aceasta fuzine, ambele castigand acces la piata celeilalte si implicit la noi clienti. Alcatel este cel mai mare furnizor de echipamente broadband, in 2005 inregistrand vanzari de aproximativ 13,1 miliarde de euro, mare lor majoritate in Europa. Alcatel va detine controlul si asupra laboratoarelor Lucent Bell, care de-a lungul anilor au adus inovatii in industria telecomunicatiilor. Pe de alta parte, Lucent isi va stabiliza situatia financiara, dupa criza din 2001 cand concernul AT&T, din care facea parte, s-a dezmembrat din cauza problemelor financiare.

Fuziunea celor doua companii implica totusi un punct sensibil, ambii producatori avand afaceri si in domeniul echipamentelor militare. Lucent a anuntat ca va crea o divizie independenta al carei obiect de activitate va fi respectarea contractelor de furnizare a echipamentelor militare pentru guvernul SUA. Pe de alta parte, Alcatel doreste sa isi mareasca in continuare cota de participatie in cadrul producatorului producatorului francez de echipamente militare Thales. Alcatel doreste sa cedeze divizia sa constructoare de componente a satelitilor, in schimbul unui pachet de actiuni in cadrul Thales, care este cel mai mare mare producator european de componete electronice folosite la echipamentele militare. Fuziunea celor doua companii, Alcatel si Lucent, va implica deci si luarea unor decizii politice, ambele companii avand contracte incheiate cu state care au propria politica militara.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.