Societatea de asigurari Asirom a fost sanctionata de Consiliul Concurentei cu o amenda de 505 milioane lei pentru incalcarea dispozitiilor articolului 5 al Legii Concurentei prin incheierea si punerea in practica a unei intelegeri avand ca obiect fixarea - in cadrul Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) - a unor nivele minime dee prime la asigurarea de raspundere civila auto cu valabilitate in afara teritoriului Romaniei - polita cunoscuta sub denumirea de Carte Verde. Efectele acestei intelegeri au determinat distorsionarea concurentei si majorarea primelor cu aproximativ 10 dolari. Din aceeasi cauza au mai fost amendate inca zece societati, suma totala a amenzilor aplicate la nivelul pietei asigurarilor ridicandu-se la peste patru miliarde de lei.

Amenzile au fost stabilite pentru fiecare societate in parte, direct proportional cu marimea cotei de piata detinuta de fiecare asigurator. "Fixarea acestor niveluri minime ale primelor a avut ca efect eliminarea concurentei pe piata relevanta si prejudicierea consumatorilor deoarece, incepaand cu momentul aplicarii acestora, consumatorul a fost privat astfel de posibilitatea de a alege, societatile autorizate practicand aceleasi niveluri de prime, mai mari decat cele practicate anterior", preciza decizia Consiliului Concurentei.

Jocuri murdare in curtea Asirom

Asirom a fost privatizata cu "ajutorul" Angelei Toncescu, care a fost, pana anul trecut presedintele societatii de asigurare. In 2004, aceasta a fost inlaturata de la conducerea Asirom, pentru a fi numita Steluta Racoltea, sefa de la Ardaf. Toncescu a reusit sa ocupe singurul scaun liber - cel de la Ardaf. "Profesionista" Toncescu nu a rezistat insa nici macar o luna la conducerea Ardaf, actionarii societatii numind cu proxima ocazie un inlocuitor pentru a ocupa functia de administrator si presedinte al societatii. Chiar daca actionarii Ardaf nu au comentat motivele pentru care Tocescu a fost destituita, este lesne de inteles ca motivele au fost unele de ordin profesional. Pe scurt, cu toate ca Toncescu acumulase experinta ani de-a randul la carma Asirom, la o societate mult mai mica nu a rezistat nici macar o luna.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.