Google a anuntat ca a ajuns la un acord cu AOL, divizia online a Time Warner, in urma caruia cel mai mare motor de cautare din lume va achizitiona un pachet de 5% din actiunile AOL, scrie BBCNews. Valoarea tranzactiei se ridica la 1 miliard de dolari, suma care va fi investita de Google in AOL in urmatoarele trei luni. In plus, AOL va primi inca 300 de millioane de dolari sub forma de credite, cu care va putea contracta spatii publicitare prin intermediul retelei Google.

Aceasta tranzactie este rezultatul a trei luni de negocieri, Google aratandu-si interesul de a detine o cota din principalul sau partener de publicitate inca din decembrie 2005. AOL a adus in 2005 cele mai mari venituri motorului de cautare, cele 550 de milioane de dolari platiti de AOL pentru publicitate reprezentand 9% din totalul veniturilor Google in 2005.

Google a castigat cursa de achizitionare a pachetului de actiuni din cadrul AOL, in detrimentul Yahoo si Microsoft, care la inceputul negocierilor era considerat favorit. Google urmareste prin aceasta achizitie sa mareasca cotatiile si valoarea de piata a principalului sau partener publicitar, asigurandu-si astfel incasari mai mari. De asemenea, Google va obtine acces si la serviciile de mesagerie instant si de mail ale AOL, care constituie o baza solida de potentiali clienti. In acelasi timp, Time Warner doreste sa isi consolidere pozitia diviziei sale de Internet in fata rivalilor Yahoo si Microsoft, alegand Google si datorita faptului ca motorul de cautare reprezinta cea mai buna optiune pentru publicitatea online.

Google vrea sa adune 2 miliarde de dolari

Anuntul achizitionarii a 5% din AOL a coincis cu anuntul scoaterii la vanzare a peste cinci milioane de actiuni Google, compania americana planificandu-si sa obtina doua miliarde de dolari. Aceasta va reprezenta a doua emisiune de actiuni ca volum a Google din momentul listarii companiei la birsa, dupa ce anul trecut gigantul IT a strans 4,2 miliarde de dolari in urma vanzarii a peste 14 milioane de actiuni.

Suma obtinuta in urma aceste emisiuni se va adauga celor opt miliarde de dolari pe care compania ii detine in acest moment. Google doreste sa isi mareasca lichiditatile pentru a realiza investiti si in alte medii, cum ar fi radioul sau presa scrisa. Noile directii de dezvoltare ale Google arata ca gigantul american doreste sa isi extinda afacerile, urmarind sa devina un 'magazin unic' pentru cei care doresc sa cumpere spatii publicitare, indiferent de suportul media.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.