Banca Nationala a Romaniei (BNR) asteapta de la celelalte institutii continuarea politicii restrictive fiscale si salariale pentru atingerea tintei de inflatie propuse pentru acest an. Cel putin aceasta este doleanta guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Banca Centrala a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5 la suta pe an. Consiliul de Administratie al BNR va continua procesul de sterilizare substantiala a excesului de lichiditate de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.

Isarescu a anuntat mentinerea procesului de dezinflatie pe traiectoria anticipata, in conditiile in care rata anuala a inflatiei continua sa se situeze in afara intervalului de variatie de +/- 1 punct procentual din jurul tintei de cinci la suta.

In luna februarie 2006, rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 8,49 la suta, comparativ cu 8,89 la suta in luna precedenta, pe fondul mentinerii restrictivitatii la nivelul ansamblului conditiilor monetare, a precizat guvernatorul BNR.

In domeniul financiar, se consemneaza o crestere anuala robusta a masei monetare in sens larg, concomitent cu accelerarea cresterii depozitelor la vedere, precum si continuarea expansiunii creditului neguvernamental, determinata de o intensificare a ritmului de crestere a imprumuturilor in moneda nationala.

Mugur Isarescu a anuntat ca masurile de politica monetara si prudentiale adoptate anul trecut de catre BNR au determinat reducerea in continuare a dinamicii creditului in valuta, a carui pondere in creditul neguvernamental total a scazut la 52,3 la suta in luna ianuarie 2006, de la aproximativ 60 la suta in aceeasi perioada a anului 2005.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.