Numarul de milionari americani a crescut anul trecut la un nivel record, potrivit unui articol publicat marti in cotidianul New York Times si citat de Rompres.

Publicatia mentionata citeaza rezultatele unui studiu realizat de firma de studii de piata TNS Financial Services, potrivit caruia in SUA, la sfarsitul lui 2005, erau 8,9 milioane gospodarii, cu o avere neta de peste un milion de dolari, fara a lua in calcul valoarea casei in care locuiesc. Cifrele reprezinta o crestere de aproximativ noua procente comparativ cu 8,2 milioane gospodarii la sfarsitul lui 2004.

In ceea ce priveste compozitia averii acestor gospodarii, studiul a descoperit ca milionarii americani au, in medie, o avere de 2,2 milioane de dolari, dintre care aproximativ 1,4 milioane de dolari sub forma de bani gheata sau active lichide. De asemenea, studiul arata ca aproximativ 1,3 de milioane din cele noua milioane de gospodarii americane cu un venit mai mare de un milion sunt amplasate in 13 mari aglomerari urbane din SUA, dintre care aproximativ 500.000 numai in Sudul Californiei.

Potrivit aceleasi firme de consultanta, numarul de familii americane cu un venit de peste un milion a crescut pana la 7,1 milioane. In 1999 ulterior a scazut pe fondul crizei bursiere provocata de sectorul dot.com, pentru ca la sfarsitul lui 2002 sa ajunga la 5,5 milioane.

Fruntasi si la miliardari

SUA detine suprematia si in ceea ce priveste numarul miliardarilor de pe glob, averea acestora insumand aproape jumatate din averea totala a tuturor miliardarilor din lume. Astfel, numai Bill Gates si Warren Buffett, ocupantii primelor doua pozitii in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, au o avere totala de aproape 100 de miliarde de dolari. De asemenea, Forbes a mai identificat 44 de noi miliardari din SUA, aceasta fiind tara care are cei mai multi miliardari, atat noi cat si in general.

Inflatia imbogateste

O explicatie a cresterii numarului milionarilor este reprezentata de evolutia inflatiei. Astfel, un milion de dolari, de exemplu, genereaza astazi o putere de cumparare mult mai mare decat in urma cu zece ani. Numarul milionarilor americani a crescut cu circa 700.000 de persoane in acest an, la fel ca si in 2004, cand previziunile specialistilor financiari nu erau tocmai optimiste pentru 2005.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.