Sistemele de energie solara reprezinta o solutie pentru reducerea cheltuielilor de intretinere. Avantajul acestuia este ca nu consuma combustibil pentru incalzirea apei si chiar producerea de curent electric.

La Construct Expo au fost expuse diverse solutii pentru reducerea cheltuielilor de intretinere. Cum preturile utilitatilor cresc, este normal ca oamenii sa se gindeasca la alternativa. Energia solara reprezinta o solutie, in conditiile in care natura nu este zgircita cu romanii cind vine vorba despre zile cu soare. Astfel, cheltuielile cu apa calda scad simtitor. Solutia este disponibila atit pentru case, cit si pentru blocuri. Nu se poate renunta insa la furnizorii de utilitati, deoarece trebuie mentinuta o sursa alternativa, in conditiile in care nu este soare tot timpul. Cele doua sisteme pot coexista, si in cazul in care se apeleaza la o combinatie intre energia solara si energia traditionala se pot inregistra economii considerabile. Prin elemente fotovoltaice se poate obtine si energie electrica din energia soarelui.

Alternativa rentabila

Cifrele prezentate de catre cei care comercializeaza astfel de echipamente spun ca energia solara asigura anual, in cazul unui sistem bine calculat, pina la 60% din necesarul de energie pentru prepararea apei calde menajere. Virful se atinge vara, cind se ajunge chiar si la un procentaj de 100%. Preturile percepute pentru aceste echipamente variaza in functie de suprafata imobilului, numarul de persoane sau de ponderea energiei solare in incalzirea locuintei. Acestea variaza si in functie de producator, astfel ca doritorii pot doar sa aproximeze costurile. Oricum, calculele proprietarilor de case care vor sa achizitioneze un astfel de sistem trebuie sa porneasca de la 2.500-3.000 de euro.

In Romania, astfel de sisteme functioneaza pe litoral, existind proprietari de pensiuni care si-au diminuat cheltuielile in acest fel. In orasul Giurgiu exista blocuri pe care sint montate panouri pentru captarea energiei solare. De altfel, se estimeaza ca, in urmatorii ani, cererea pentru aceste echipamente va creste pe piata romaneasca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.