Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a estimat ca valoarea investitiilor straine directe atrase de Romania in anul 2005 va fi revizuita la peste sase miliarde de euro. Aceasta estimare s-a facut dupa recalcularea nivelului de 5,2 miliarde de euro preliminat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Potrivit ARIS, datele provizorii la nivelul anului 2005 indica o usoara crestere a investitiilor straine directe fata de anul trecut, pana la 5,197 miliarde de euro. Pentru anul 2004, cercetarea statistica realizata de BNR si INS a relevat o cifra revizuita de 5,183 miliarde euro, dupa ce initial BNR a raportat investitii straine directe de 4,098 miliarde de euro.

ARIS considera ca volumul investitiilor straine directe atrase in 2005 a fost unul record, mult superior celui din 2004, valoare care cuprinde si suma obtinuta din privatizarea Petrom. "Anul 2005 nu a inregistrat investitii semnificative din privatizari, intrucat din preluarea Bancii Comerciale a Romaniei de catre Erste Bank, desi a fost incheiata la sfarsitul anului trecut, statul va incasa cele circa 2,2 miliarde euro abia anul acesta", se mai arata in comunicat. Pentru acest an, autoritatile au previzionat un nivel al investitiilor straine directe de 5,8-6,2 miliarde de euro. Datele revizuite cuprind capitalul efectiv varsat de investitorii straini si creditele acordate de companiile mama subsidiarelor din Romania, factori luati in calcul si de BNR la cuantificarea investitiilor.
Elementele suplimentare sunt valoarea profitului reinvestit si creditele pe o perioada mai mica de un an acordate de compania mama, date centralizate de Institutul National de Statistica (INS).

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.