Petrom este cel mai mare contribuabil corect, arata Topul 10 al firmelor care au alimentat anul trecut bugetul, in viziunea ANAF. Petrolul si comunicatiile domina acest top al celor care au ales sa-si plateasca impozitele la timp si integral

Petrom a anuntat ca a platit, in 2005, taxe la bugetul Romaniei in valoare de 4,6 miliarde RON (1,27 miliarde de euro la cursul mediu de anul trecut). Potrivit oficialilor companiei, statul a incasat un impozit pe profit de 2,5 ori mai mare decit in 2004, in timp ce contributia din redevente a crescut cu 25%.

Petrom, cea mai importanta companie petroliera din Romania, cu peste 50.000 de angajati, a anuntat, pentru anul trecut, un profit net de 391 de milioane de euro, pe fondul cresterii cifrei de afaceri cu 24%. Profitul nu a fost insa pe masura asteptarilor (se prognoza chiar jumatate de miliard), din cauza rezultatelor mult mai slabe din ultimul trimestru al anului.

Compania petroliera a raportat venituri ridicate ca urmare a mediului favorabil, caracterizat de pretul ridicat al petrolului ( fiind singura companie care extrage petrol din Romania) si, implicit, de pretul ridicat al carburantilor. Pe al doilea loc vine Romtelecom care a incheiat anul trecut cu un profit de 233,7 milioane de euro, in crestere cu circa 4,4% fata de 2004. Veniturile din exploatare au fost de 138,8 milioane de euro, cu peste 19% mai mari fata de anul anterior.

35% din sistemul bancar, pe al treilea loc

A treia pozitie este ocupata de gigantul bancar BCR, care a avut un profit net record de 202 milioane de euro in 2005. Aceasta valoare reprezinta 35% din profitul realizat de intregul sistem bancar romanesc.

Profitul net obtinut de BCR in 2005, conform standardelor romanesti de contabilitate, a crescut puternic, cu 15,6%, in termeni nominali. Portofoliul de credite acordate clientilor a crescut cu 50,3% fata de 2004.

Philip Morris ocupa al patrulea loc in topul contribuabililor dat de ANAF. Compania a refuzat sa furnizeze date financiare din cauza politicilor restrictive ale grupului international din care face parte. In alta ordine de idei, este cel mai important producator de tigari din Romania, cu o cota de piata de peste 38%. Philip Morris este urmata, in ordine, de Orange si MobiFon (Connex).

Metro ramine in top

Metro a estimat ca va realiza, cu divizia de cash&carry, o cifra de afaceri de circa un miliard de euro in 2005. Potrivit responsabililor firmei, anul trecut, METRO Cash&Carry Romania a platit catre statul roman impozite si taxe in valoare de 69 de milioane de euro, ceva mai putin decit au declarat firme din josul topului, dar a fost plasata de ANAF pe locul al saptelea.

Metro sta de ceva ani in topul celor mai mari cifre de afaceri din Romania si, in consecinta, in topul celor mai mari contribuabili. Pe locul opt vine Continental Automotive Products, brat al concernului german producator de anvelope, care a vazut in Romania oportunitatile reprezentate de emergenta pietei auto si de forta de munca ieftina. Fabrica din Timisoara a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de peste 165 de milioane de euro si un profit net de aproximativ 20 de milioane de euro.

Petromservice apare pe pozitia a noua intre cei mai mari contribuabili, platind statului anul trecut aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit unor surse din companie.

Topul celor mai mari zece contribuabili este inchis de Mittal Steel Galati (Sidex). Cel mai mare producator de otel din lume nu mai anunta rezultatele financiare de cind a fost integrat in structura Ispat, compania indiana anuntind cifre doar la nivelul grupului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.