Piata leasingului din Romania a cunoscut anul trecut o dezvoltare semnificativa, confirmand statutul leasingului de produs financiar complementar altor produse bancare si accesibil unui mare numar de agenti economici, informeaza Asociatia de Leasing Bancar (ALB)

Membrii ALB estimeaza pentru 2006 un total al bunurilor finantate in sistem leasing de catre membri acesteia de 1,4 miliarde de euro, transmite Rompres. Estimarea volumului total la nivelul Romaniei pentru 2006 este de circa 2,3 miliarde euro, reprezentand un ritm de crestere, fata de 2005, de 15%. Analizand tendinta importurilor si vanzarilor de vehicule din ultima perioada, nu este greu de estimat ca, in cifre relative, leasingul, pe de o parte, va scadea pe segmentul auto, si, pe de alta parte, va creste pe segmentele echipament industrial si imobiliar.

In ceea ce priveste totalul pietei de leasing din Romania in anul 2005, un studiu efectuat de ALB releva un total, dupa valoarea activelor finantate, de 2,015 miliarde de euro. Cea mai mare cota de piata a fost inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 55% din total, urmat de sectorul companiilor captive cu 30% si de sectorul companiilor independente cu 15%. In ceea ce priveste principalele domenii de finantare, sectorul transporturilor este dominant, cu 82% din total, urmat de echipamentele industriale cu 15,6 la suta si sectorul imobiliar cu 2,4%. In dinamica, ritmul de crestere, intre totalul pietei din 2004 (1,384 miliarde de euro) si cel din 2005 (2,015 miliarde de euro), este de 45,59% .

Piata a crescut cu 43% in 2005

Numarul total al contractelor de leasing incheiate de membrii ALB, la 31 decembrie 2005, este de 36.127. Diversitatea finantarilor acordate sectoarelor economiei nationale reiese din faptul ca 23% (242 milioane euro) din totalul finantarilor au vizat echipamentele cu scop industrial, patru la suta (44 milioane euro) sectorul imobiliar si 73 la suta (753 milioane euro) sectorul transporturilor.

In ceea ce priveste sectorul transporturilor, autoturismele detin o cota de piata de 54% (410 milioane de euro), vehiculele comerciale grele 30% (223 milioane de euro), vehiculele comerciale usoare 14% (103 milioane de euro), precum si alte tipuri de vehicule, cu un procent de doi la suta din total.

Echipamentele industriale reprezinta o cota de 24% (59 milioane de euro) in domeniul constructiilor, fiind urmata de echipamente destinate procesarii metalului, cu un total de 33 milioane euro (14 la suta), precum si alte echipamente destinate industriei alimentare, textile, IT, biroticii, mobilei, echipament medical, imprimare si procesare, echipament chimic si cel destinat agriculturii.

Finantarea sectorului imobiliar este dominata de sectorul cladirilor industriale si comerciale cu un total de 77% (34 milioane de euro) in timp ce restul de 23% (zece milioane de euro) reprezinta sectorul rezidential.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (87%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (12 la suta) si de sectorul public (1%). Din punct de vedere al duratei contractului de leasing, perioada cea mai des intalnita este de 3-4 ani, urmata de cea de 2-3 ani si de cea de 4-5 ani.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.