Piata imobiliara a reusit in ultimii ani sa dea peste cap toate pronosticurile. Preturile au crescut vertiginos, fie ca vorbim despre apartamente, case sau terenuri. Daca ne referim la terenuri, cresterea a fost de circa 60% in acest an, iar pentru anul viitor se asteapta o crestere chiar si cu 100% la terenurile extravilane. Investitiile imobiliare s-au dovedit cele mai profitabile in conditiile in care riscul asumat a fost zero.

Cu cat ne apropiem mai mult de momentul integrarii in Uniunea Europeana, cresterea preturilor la terenuri devine tot mai vizibila. Chiar daca alinierea nu va fi realizata concomitent cu momentul integrarii, ea se va produce treptat. Interesul strainilor pentru terenurile extravilane este tot mai mare, iar acest lucru se vede deja in multe judete precum Giurgiu, Cluj, Bistrita etc. Calculul lor este simplu. Cumpara acum terenurile la preturi mici si le vor vinde peste cativa ani, cand preturile vor fi mult mai mari. La ora actuala, cele mai scumpe terenuri extravilane sunt cele din judetul Ilfov aflate in apropierea Bucurestiului. Pretul mediu de vanzare a acestor terenuri in primele zece luni a fost de 191,5 milioane/ha. Pe locurile urmatoare din punctul de vedere al preturilor se situeaza terenurile din judetele Bacau, care s-au vandut in acest an cu un pret mediu de 54,83 milioane/ha, si Bistrita-Nasaud, care s-au vandut cu 56,3 milioane lei/ha.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.