Fostul președinte al BRD, Bogdan Baltazar, iși pune experiența la bătaie pe piața consultanței financiare din Romania. Baltazar, Bloom și Pirvulescu (BBP) s-a lansat ieri oficial pe piața asistenței profesionale. La cei 65 de ani ai săi Bogdan Baltazar este poate cel mai potrivit sfătuitor in ceea ce privește evoluția economiei romanești.

Prin incheierea cu succes a procesului de integrare a Băncii Romane de Dezvoltare in cadrul marelui grup bancar Societe Generale, Bogdan Baltazar s-a retras din funcția de președinte al băncii pentru a se dedica activității ce l-a determinat in 1996 să se reintoarcă in Romania: formarea unei companii de servicii profesionale de consultanță bancară, financiară și de afaceri. BBP are de la inceput ambiții mari. Cifra de afaceri vizată pentru 2005 este de 50 de milioane de euro.

Omul potrivit la locul său

Rolul de consultant financiar ii vine mănușă lui Bogdan Baltazar, fără indoială cel mai deschis bancher pe care l-a avut pină acum Romania. Este o provocare noua sa calitate de președinte de societate de consultanță? Da și nu. La cei 65 de ani ai săi, se poate lăuda cu o viață plină de provocări. Bogdan Baltazar are in spate o carieră prodigioasă și dacă cineva este in măsură să dea sfaturi despre economia romanească, dinainte și de după 1989, atunci Bogdan Baltazar este omul potrivit.

Experiența sa in domeniul financiar, bancar și de comerț internațional a demarat prin ocuparea poziției de șef de proiect in cadrul ONU - Banca de Preinvestiții New York (1968-1971), unde a implementat finanțarea proiectelor de privatizare a utilităților și de modernizare a infrastructurii in diverse țări in curs de dezvoltare. Inainte de indepărtarea sa din cadrul MAE, in 1982, din motive politice, a indeplinit funcția de director al Direcției Africa de Sud și Orientul Apropiat. Pină in 1990, Bogdan Baltazar a fost "exilat" ca șef de Serviciu fluxuri tehnologice și norme de muncă in cadrul Intreprinderii de anvelope Danubiana Popești-Leordeni, perioadă ce i-a oferit, așa cum spune, experiență in domeniul industrial.

După revoluție, a fost reintegrat in MAE ca director general al Direcțiilor America de Nord și de Sud pentru ca, in perioada 1990-1991, să devină membru al Guvernului Romaniei. Din 1991 pină in 1996, Baltazar lucrează la BERD și coordonează proiecte de finanțare/restructurare desfășurate de bancă in Romania. Intre 1997 și 1998, a fost vicepreședinte al FPS. Din 1998 pină anul trecut, Bogdan Baltazar a indeplinit cu brio funcția de președinte al BRD - Groupe Societe Generale.

Partenerii

Lansarea BBP a avut loc la Hilton Athenee Palace, un complex hotelier la a cărui reabilitare Baltazar a participat ca șef de proiect, in calitate de coordonator al Grupului pentru Romania din Centrala BERD, activitate desfășurată intre 1991 și 1996. La Londra l-a cunoscut pe Phil Bloom, care a activat ca specialist in privatizare și consultanță in domeniul băncilor de investiții al Global Business Group Ltd., un economist cu o experiență internațională impresionantă. Al treilea partener al lui Bogdan Baltazar este Selena Pirvulescu, consultant financiar cu peste 15 ani de experiență. Cariera sa include poziții la companiile Deloitte&Touche, KPMG Romania, Global Security și Global Business Group. Cabinetul de consultanță are 20 de angajați.

Clienții

BBP va oferi consultanță de afaceri și financiară pentru companiile romanești și străine in domenii cum sint accesul la finanțări bancare și pe piața de capital, sprijinirea exporturilor, investiții directe și de portofoliu, proiecte greenfield și privatizări. De asemenea, cabinetul va furniza consultanță companiilor interesate de achiziții sau fuziuni, dar și investitorilor care intenționează să obțină facilități fiscale și pentru investiții. "Mediul de afaceri din Romania rămine reglementat lacunar și confuz și nu este incă destul de prietenos pentru afacerile de calitate", a spus ieri Baltazar.