Zilele acestea AVAS va lansa anunțul de selecție pentru firma care să realizeze auditul financiar la RAFO. In cazul in care concluzia va fi că din conversia acțiunilor pe care statul ar urma să le dețină la rafinăria oneșteană nu sint șanse pentru recuperarea datoriilor, RAFO va intra in faliment. Verdictul se va da peste 3 luni. Planul de reorganizare al rafinăriei va fi atacat in instanță.

RAFO va intra in faliment dacă auditul ce va fi comandat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va arăta că procentul de acțiuni ce va fi deținut de stat la rafinăria moldoveană nu asigură recuperarea datoriei, ne-a declarat președintele instituției, Mircea Ursache.

"Acum lansăm anunțul de selecție pentru firma internațională ce va realiza auditul. El trebuie să ne răspundă dacă aplicarea planului de reorganizare va conduce la recuperare", a spus Ursache. "Se pare că statul va deveni acționar cu 60%. Vreau ca, peste 90 de zile, să am un răspuns la intrebarea: 'Care e valoarea lui 60% ăsta?>>. Dacă auditul ne va spune că are o valoare patrimonială, vom vedea ce vom face in continuare, dar dacă nu reprezintă nimic, soluția este falimentul", a afirmat șeful AVAS.

Planul de reorganizare va fi contestat

Una dintre primele hotăriri ale Guvernului Tăriceanu a fost suspendarea pentru 90 de zile a Ordonanței Guvernului Năstase prin care datoriile către stat ale RAFO și Carom, in valoare de 16.000 de miliarde de lei, erau preluate de AVAS. Insă, in ciuda acestui fapt, planul de reorganizare propus de RAFO, ce presupunea tocmai aruncarea datoriilor istorice in circa statului, merge inainte, pentru că a fost aprobat de instanță, in urma votului creditorilor. "După ce vom avea auditul și expertiza celorlalte firme din grup, vom ataca in instanță decizia prin care s-a aprobat acest plan", a spus Ursache, care a amintit că există pe rol in instanță in momentul de față o cerință de expertiză privind creanțele celor două firme din grup, Faber și VGB.

Ancheta n-are legătură cu creanța

Procurorii cercetează in acest moment mai multe fapte de corupție și evaziune fiscală in care sint implicate RAFO, Carom și VGB, acționarul majoritar la RAFO. Marian Iancu, patronul VGB, și controversatul om de afaceri Ovidiu Tender au fost acuzați de delapidare, inșelăciune, abuz in serviciu, respectiv inșelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani. Ambii au spus că sint nevinovați. Procurorii au audiat și mai mulți funcționari din fosta APAPS (actuala AVAS) și chiar pe fostul vicepreședinte George Musliu.

Din punctul de vedere al lui Ursache, ancheta este separată de problema datoriilor și a ordonanței suspendate. "Acum instituțiile abilitate ale statului nu verifică ordonanța, ci privatizarea. Pentru asta, mai mulți angajați au fost chemați să explice cum s-a derulat procesul de privatizare. Din punctul meu de vedere, lucrurile sint total separate. Primul este obligația mea de a rezolva problema acestei creanțe și doi: este obligația mea de a da sprijinul organelor abilitate in cercetări. In acest ultim caz, ce mi se cere aia dau", a spus Ursache.