Anuntul reprezentantilor Guvernului ca, in curand, va fi vandut prin intermediul bursei inca un pachet de 10 la suta, din actiunile Petrom, alaturi de pachete de actiuni apartinand unor importante companii precum Romtelecom, Banca Comerciala Romana, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) etc. a starnit mare valva in comunitatea bursiera. "Daca intr-adevar vor fi introduse la tranzactionare aceste societati, pentru Bursa de Valori Bucuresti ar reprezenta un moment de cotitura. Popularea Bursei cu aceste noi societati si procentele suplimentare din capitalul Petrom va ajuta BVB sa atinga obiectivul propus, de a deveni una dintre pietele de capital importante din zona. Oricum, de la inceputul acestui an, bursa a inregistrat un salt spectaculos, inregistrand zilnic tranzactii de 9-10 milioane de euro, comparativ cu circa 2-3 milioane de euro zilnic, cat se inregistrau in anul care a trecut. Un astfel de entuziasm s-a observat si in 1997, cand bursa a mai avut un boom, dar ulterior acest entuziasm s-a pierdut. Ar fi pacat sa se piarda acest entuziasm si de data aceasta", ne-a declarat Stere Farmache, director general al BVB.

La randul sau, Alin Brendea, director de operatiuni la PrimeTransaction, crede ca listarea la bursa a unor mari companii ar avea un impact deosebit. "Este un lucru cerut de 2-3 ani de comunitatea bursiera. Mai ales in contextul actual al cresterii generalizate a actiunilor de la Bursa, o astfel de decizie ar fi bine venita, pentru ca piata a demonstrat ca este functionala, ca merge foarte bine. Numai daca ne uitam ce inseamna astazi Petrom, cea mai mare companie listata la BVB, pentru bursa de valori, companie care a ajuns in prezent la o capitalizare de peste 6 miliarde de euro, ne putem da seama ce va insemna listarea pe piata de capital a inca 10 la suta din Petrom. Bursa poate face fata cu brio introducerii unor mari companii la cota bursei", este de parere Brendea.

Alti brokeri sunt mai rezervati. "Asteptam cu mare interes listarea la BVB a acestor mari societati. Prefer sa vad fapte inainte de a ma bucura prea mult de aceste vesti. Cert este insa ca momentul este bine ales, sunt bani in piata pentru actiuni de talia BCR sau CEC. Depinde insa si de pretul cu care vor fi aduse la bursa noile actiuni, pret care trebuie sa fie unul bine gandit", crede Razvan Pasol, director general Intercapital Invest. "Probabil aceasta stire a avut o contributie in cresterea de astazi a bursei. O asemenea decizie a guvernantilor arata dechiderea lor catre piata de capital", a spus Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.