A fost imbunatatit atat ratingul pentru creditele pe termen lung in valuta, cat si cel acordat datoriilor pe termen lung in moneda nationala
Agentia de evaluare financiara Japan Credit Rating Agency (JCR) a imbunatatit ratingul acordat Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta de la "BB" la "BB+", se arata intr-un comunicat de presa. De asemenea, calificativul acordat datoriilor pe termen lung in moneda nationala a fost revizuit in sens pozitiv de la "BB+" la "BBB-". Perspectiva ambelor ratinguri este pozitiva. Potrivit comunicatului, imbunatatirea ratingului a avut in vedere indicatorii macroeconomici favorabili ai Romaniei, prognozele de accelerare a cresterii economice pe baza progreselor in procesul de privatizare a sectorului energetic, precum si mentinerea disciplinei fiscale. Alti factori care au favorizat cresterea ratingurilor au fost controlul adecvat al datoriei publice prin maturitatile lungi ale imprumuturilor, si cresterea probabilitatii de aderare la Uniunea Europeana, dupa obtinerea statutului de economie de piata functionala. Pe de alta parte, vulnerabilitatea externa accentuata, ilustrata de nivelul ridicat al deficitului de cont curent, precum si necesitatea de imbunatatire a situatiei in domeniul coruptiei si drepturilor omului sunt elemente care afecteaza negativ ratingurile. Perspectiva ratingurilor a fost mentinuta pozitiva avand in vedere estimarile privind cresterea economica, imbunatatirea pozitiei fiscale si nivelul relativ redus al datoriilor. Analistii JCR mentioneaza ca inflatia, una din principalele probleme cu care se confrunta Romania, a scazut treptat, nivelul anticipat pentru sfarsitul acestui an fiind de 9,3%, comparativ cu 14,1% in 2003. Recolta agricola buna va favoriza stabilitatea preturilor, diminuand astfel presiunile inflationiste.

Cu toate acestea, este necesara monitorizarea atenta a evolutiei preturilor, intrucat rata inflatiei este printre cele mai ridicate din tarile Europei Centrale si de Est. JCR considera ca autoritatile romane trebuie sa mentina o relatie stransa cu Fondul Monetar International, pentru a consolida increderea internationala in economia romaneasca.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.