Conducta Constanta-Trieste a mai facut un pas: la Trieste se va semna memorandumul de intelegere intre cele cinci tari pe care le va traversa oleoductul

Cele cinci state implicate in proiectul oleoductului Constanta-Trieste vor semna miine, la Trieste, memorandumul de intelegere, potrivit unei declaratii a premierului Calin Popescu Tariceanu, facuta simbata in Croatia. Documentul va fi semnat de catre ministrii Industriei si Energiei din Romania, Croatia, Serbia si Muntenegru, Slovenia si Italia. Prin semnarea memorandumului, Slovenia si Italia vor intra in mod oficial in acest proiect. Actul va reglementa completarea studiului de fezabilitate care sa acopere traseul conductei pe teritoriul acestor doua state. Memorandumul a fost deja aprobat de Guvernul Romaniei.

Conducta de petrol va avea o lungime totala de 1.360 de kilometri si o capacitate de pina la 112 milioane de tone pe an. Din aceasta conducta, Romania va cistiga, in urmatorii 20 de ani, intre 2,3 si 4,4 miliarde de dolari din taxele de tranzit, in functie de capacitatea finala, potrivit unei estimari facute de Guvernul de la Bucuresti. De la Trieste, oleoductul va fi legat la conducta panalpina care asigura legatura cu Austria si, Germania, in acest fel Europa Occidentala putind primi titei din Marea Caspica.

Si petrol, si gaze

Potrivit ultimelor declaratii facute de un oficial italian, ministrul pentru Activitati Productive, Claudio Scajola, conducta petroliera va fi dublata si de una de gaze, prin care Romania sa poata importa gaz din Italia. Informatia a fost confirmata de surse oficiale de la Bucuresti care au spus chiar ca, in schimbul acceptului politic al Italiei pentru construirea gazoductului, marile societati italiene interesate de sectorul energetic din Romania vor fi sprijinite puternic in competitia cu firme din alte tari.

Gazoductul ar mai reduce dependenta de importurile din Rusia, dar, mai mult ca sigur, vecinii de la Rasarit vor reactiona, asa cum au facut-o de altfel si in cazul oleoductului: au sprijinit constructia a doua conducte prin Bulgaria.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.