Reprezentantul DotCommerce in Romania, Madalin Matica, este prima personalitate din mediul de business din Romania invitata sa raspunda intrebarilor Wall-Street in noua sectiune "Profilul Saptamanii". Un pasionat de online si indeosebi de comertul electronic, Madalin Matica spune ca ar lucra in acest domeniu si fara sa fie platit.

Intrebari preliminare:

Nume, Prenume: Madalin Matica
Functia: Director de Operatiuni Europene - DotCommerce Ltd, USA
Varsta: 36
Stare civila: casatorit, 1 copil de 4 ani

1.Ce studii ati urmat?

Facultatea de Drept. O mare dezamagire pentru mine caci abia in anul 3 de Facultate unul dintre profesori mi-a explicat clar : Dreptul nu are o mare legatura cu Dreptatea. Nu am practicat si nici nu imi doresc acest lucru. Am participat la cursul..si la cursul..si la trainigul… dar astea sunt obligatorii nu-i asa?

2.Care a fost primul job pe care l-ati avut?

Reporter. Ajungind in Bucuresti din Constanta pentru a merge la facultate m-am angajat reporter. Oricum primii trei ani de facultate am lucrat in presa scrisa, fiind prea orgolios- tinerii sunt in general orgoliosi- sa fiu intretinut de familie. "Studint in Drept si jurnalist" cum ar fi zis Caragiale. Cel mai mult am lucrat la "Catavencu". Apoi am intrat in afaceri, in ultimul an de facultate-1993. Si de atunci nu m-am mai oprit.

3. Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs?

Ma consider fericit deoarece principala mea pasiune este comertul electronic. As lucra in acest domeniu si fara sa fiu platit. Supraordonata ar fi insa pasiunea pentru familia mea. O alta pasiune care a avut de suferit in ultimii 2 ani este cititul. In special istorie si filosofie.

4 Care este ultima carte citita?

As identifica doua tipuri de lecturi : cele profesionale - si aici raspunsul ar fi "Implementing Card Payment System", lucrare excelenta scrisa de un roman, Cristian Radu -, si apoi cele de suflet - aici este "E-motional Business: Wired World" de Nicola Phillips care este in categoria "musai de recitit".

5. Aveti un film sau un serial preferat?

Cele mai bune filme in lista mea sunt : Survivor, Seven, Pianul, Ultimul samurai iar ca seriale as mentiona : OZ-inchisoare federala si Stargate.

6.Ce tip de bautura preferati?

Daca producatorii de bauturi s-ar baza pe mine ar fi dat faliment demult. Beau foarte rar si atunci Gentlemen Jack on the rocks. Sau varianta fara pretentii - Jack Daniels.

7. Care este publicatia economica pe care o preferati din Romania? Dar cea din strainatate?

In Romania citesc ( mai bine zis rasfoiesc) toate publicatiile de Afaceri, Bancare si de IT&C. Le citesc cu atentie atunci cind publica ceva despre DotCommerce. Sunt abonat la Business Week si The Economist , variantele US. Dimineata citesc insa online stirile pe trei portaluri printre care si al dumneavoastra. Prefer sa citesc online.

8. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

Noi incepem munca la 10 a.m. Nu suport sa imi vad echipa pierzindu-si timpul in aglomeratia de la 8-9 dimineata. Terminam la 18:30. In general ajung la birou la 10-10:30 si termin la 20-20:30. Alerg acasa sa mai prind o ora de joaca cu fiul meu si apoi intru in conferinte cu biroul central din Boston pentru cel putin 2 ore. Programul meu se incheie in jurul orei 12 noaptea. Am reusit sa ma adaptez acestui program cu multe sacrificii.

9. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

Asa cum spuneam in birou stau circa 10 ore dar mai lucrez de acasa inca 2 ore. As putea afirma ca muncesc in media 11 ore pe zi. In weekend incerc sa muncesc doar 5-6 ore mai ales cind doarme fiul meu .

10. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

Partenerii nostrii spun ca sunt brutal, direct si agresiv. Totodata sunt fair si deschis. Modelul urmat ar fi cel al dezvoltarii agresive bazate pe echipe de dezvoltare si inovatii foarte puternice. In DotCommerce traim un vis si toata echipa lupta pentru a face acest vis realitate. Incerc sa fiu un manager democrat insa nu prea imi iese. Am fost de citeva ori catalogat de catre consultanti externi care auditau managementul companie ca fiind manager-vizionar cu tendinte autocrate. Am mare noroc cu sotia mea care este psiholog si care are grija de deraierile mele. Ca model de om da afaceri : Donald Trump.

11. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs?

Cu siguranta succesul DotCommerce in Romania. Am facut pionieriat in acest domeniu -timp de 8 luni nu am avut concurenta- si ne-am implicat activ in crearea, educarea si cresterea unei viitoare industrii de succes: comertul electronic. Un drum greu presarat cu lupte subterane, cu atacuri venite din zona politica, cu murdarii aruncate de concurenta, cu dezamagirile generate de neintelegerea sistemului, cu restrictii absurde si cu neincrederea legata de e-commerce a comunitatii oamenilor de afaceri. Dupa doi ani pot spune ca am reusit in tot ceea ce ne-am propus. Impotriva tuturor previziunilor negre.

12. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs?

Inchiderea unei companii petroliere pe care o conduceam in anii 1995-1997. Avusesem succes, exporturile din Romania erau excelente, incasarile peste asteptari dar colegii mei din Albania au facut o investitie proasta care ne-a pus in dificultati financiare. Pentru citeva luni am avut toate fondurile blocate si eram in imposibilitatea de a tranzactiona. Consider ca o parte din vina a fost si a mea doarece in Consiliul de Administratie am fost un promotor al acelei investitii. Mi-am dat demisia la scurt timp, desi nu fusesem acuzat de actionari. Am considerat ca am o vina morala.

13. Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati cel mai mult.

Ion Tiriac, guvernatorul Mugur Isarescu si Dinu Patriciu.

14. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

Ca urmare a programelor AmericanExpress am atit de multe Free Miles incit nu am mai platit un bilet de avion de citiva ani desi calatoresc foarte mult. Prefer American Airlines, KLM, Lufthansa, Britsh Airways si pe ultimul loc Air France. Culmea este ca cel mai des gasesc insa locuri via Air France.

15. Cate carduri detineti?

Aceasta este o intrebare speciala ? Am in buzunar un card de credit Visa Platinum de la Bank of America, un MasterCard Business (tot credit) de la Citizens Bank, un AmericanExpress si doua carduri de debit emise in Romania. Imi displac cardurile de debit. Vreau sa cheltuiesc banii bancii si sa returnez banii in termenul prevazut. Nu sunt un bun client al organizatiilor emitente de carduri deoarece sunt atent sa imi platesc la timp creditele. Ele se bazeaza pe cei care nu pot sa faca acest lucru.

16. Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?

In ultimii doi ani nu am mai apucat sa merg in vacanta. Doar citeva weekenduri pe an la munte cu familia. Mereu aparea o urgenta. Deci ultima vacanta a fost in Mallorca -Spania. Sper anul acesta sa pot ajunge cu familia pe o insula in Caraibe unde sa stau linistit, la soare, fara telefoane mobile sau Internet ( aici ma mint singur dar asta mi-as dori stiind ca nu pot sa o fac) si intr-o zona cit mai slab populata. Vacanta perfecta inseamna pentru mine o saptamina alaturi de familie si departe de lumea de afaceri.

17. Ce masina conduceti?

Deocamdata nu am nici o masina. Patronatul DotCommerce Ltd -USA mi-au spus sa nu cumpar nimic deoarece urmeaza sa imi vina un cadou. Sunt aproape sigur ca ei au aflta masina de care sunt indragostit acum : Chevrolet Suburban. Imi plac masinile mari-SUV, negre, patrate ..deci americane.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.