Guvernul a aprobat in ultima sedinta o ordonanta de urgenta care prevede majorari substantiale ale impozitelor pe terenurile din extravilan

Cea mai rea veste pentru agricultori este ca impozitul pe terenul arabil va urca de la 15 lei noi pe hectar la 36 de lei pe hectar. Impozitul pe pasuni si finete creste de la 12 la 20 de lei. Impozitul pe vie va creste de la 25 la 40 de lei, iar cel pe livezi de la 30 la 40 de lei. Impozitul pe paduri scade de la 15 lei la 12 lei. La terenurile cu apa situatia se complica. Pina acum, impozitul a fost de 8 lei pe hectar. Dupa intrarea in vigoare a ordonantei, amenajarile piscicole se vor impozita cu 24 de lei pe hectar, iar celelalte cu 4 lei.

Aceeasi ordonanta spune ca impozitul pe terenurile amplasate in extravilan se va constitui in sursa de venit la bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale pe raza carora se afla terenurile. Impozitele pe terenurile din extravilanul localitatilor stabilite si incasate pentru anul 2006, pina la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, ramin stabilite conform deciziilor de impunere emise de organele fiscale. De aceasta sursa de venit vor beneficia cele peste 3.200 de bugete locale, pe raza carora se afla terenurile amplasate in extravilan. Administratiile locale vor avea competenta gestionarii impozitelor platite pentru terenurile extravilane.

Se schimba iar Codul fiscal

Dupa ce pe 1 ianuarie am primit o lege care a modificat regulile pe linga Codul fiscal, aceasta ordonanta il va modifica. Decizia privind colectarea impozitului pe terenurile aflate in extravilan la bugetele locale este motivata, pe de o parte, de faptul ca autoritatile administratiei publice locale sint in posesia bazelor de date privind aceste terenuri, iar, pe de alta parte, de contributia pe care autoritatile locale o pot avea la o colectare eficienta a impozitelor.

Potrivit legislatiei in vigoare, impozitul pe terenurile amplasate in extravilan se constituia ca venit la bugetul de stat.

Renta de 50 de euro pentru arenda

In alta ordine de idei, prin acelasi act normativ adoptat de Guvern se stabileste ca renta viagera va fi platita de la bugetele locale unde sint amplasate terenurile rentierilor agricoli. Potrivit legislatiei in vigoare, de renta viagera agricola pot beneficia persoanele fizice in virsta de peste 62 de ani, care detin in proprietate pina la 10 hectare de teren si care arendeaza terenurile agricole. Renta viagera este in valoare de 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol dat in arenda si de 100 de euro pentru fiecare hectar de teren vindut.

O alta noutate introdusa de ordonanta consta in schimbarea modalitatii de calcul al impozitelor pentru terenurile amplasate in extravilan. Potrivit noilor reglementari, impozitul se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in hectare, cu suma corespunzatoare stabilita pentru fiecare dintre cele patru categorii de zone, inmultita cu coeficientul de corectie. Coeficientul de corectie este stabilit in functie de fiecare zona si de rangul localitatii in extravilanul careia este amplasat terenul, potrivit Codului fiscal.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.