Experti ai Comisiei Europene recomanda Romaniei majorarea uneia dintre cele doua taxe principale

Veniturile bugetare trebuie majorate in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Sau cel putin asa sustin oficialii europeni si, intr-o anumita masura, autoritatile romane. Cum o reforma a sistemului fiscal este un proiect pe termen lung si in conditiile in care Romania va intra in UE cel mai probabil anul viitor exista o singura metoda de a mari incasarile bugetare, majorarea uneia dintre cele doua taxe importante. "Mai multi experti ai Comisiei Europene si-au exprimat indoiala ca largirea bazei de impozitare va asigura Romaniei un nivel al incasarilor care sa raspunda nevoilor bugetare pentru 2007 si considera ca trebuie sa majoram fie TVA, fie cota unica", apreciaza Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.

Majorare vitala

"Exista o probabilitate foarte mare ca unele impozite sa creasca, altfel nu vom putea face fata provocarilor bugetare din 2007. Imbunatatirea colectarii este un proces de durata, care nu poate aduce rezultate spectaculoase pe termen scurt", a adaugat Orban. La sfarsitul lunii februarie, comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Joaquin Almunia, a declarat, la Bucuresti, ca reducerea impozitelor nu a fost o masura buna.

El a apreciat ca Romania va avea dificultati daca nivelul de colectare si cel al taxelor nu vor fi puse in acord cu necesarul de venituri la buget. Almunia a recomandat atunci autoritatilor fiscale sa aiba in vedere cresterea taxelor la un nivel care sa asigure Romaniei un grad mai ridicat de venituri la bugetul de stat. Orban a afirmat ca Ministerul Finantelor lucreaza la o strategie fiscala pe termen mediu, institutia urmand sa propuna in perioada urmatoare formula de impozitare, care va reprezenta, in ultima instanta, o decizie de politica interna. Romania a trecut de la inceputul anului trecut la sistemul de cota unica de impozitare, aflata la un nivel de 16%, in timp ce TVA este de 19%.

Fondul are aceleasi sfaturi

Majorarea TVA sau a cotei unice de impozitare raman printre optiunile de crestere a veniturilor bugetare pe care expertii Fondului Monetar International le-au recomandat autoritatilor fiscale din Romania. Alaturi de aceste doua masuri, FMI considera ca autoritatile mai pot avea in vedere extinderea bazei de impozitare, majorarea taxelor administrative si a impozitelor pe proprietate si imbunatatirea administrarii veniturilor. Expertii FMI sustin ca adoptarea unor masuri de crestere a veniturilor este imperativa, inca din acest an, intrucat reducerea cheltuielilor prevazuta in buget este nesustenabila, iar efectul combinat al majorarilor salariale ar putea duce la un deficit bugetar de 1% din PIB. In 2005 deficitul bugetar este estimat la aproximativ 0,8 din Produsul Intern Brut.

In 2006 taxele nu vor fi modificate

Taxele principale nu se vor modifica anul acesta, dar luam in considerare o posibila majorare a unei taxe principale, incepand cu 1 ianuarie 2007, a declarat recent ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

"Este pentru prima data de la instalarea in fruntea ministerului cand Vladescu pomeneste de posibila crestere a nivelului TVA sau a cotei unice. In ceea ce priveste resursa bugetara pentru a acoperi nevoile Romaniei ca tara membra a UE vor exista anumite modificari in Codul Fiscal. O sa dispara regimul de microintreprinderi, ceea ce va insemna un plus de venituri. Se discuta apoi foarte mult de taxele de mediu, de faptul ca exista o zona care este ignorata si ma refer la redevente si la veniturile pe care le putem avea din redevente. Exista, de asemenea, zona taxelor pe proprietate care, in anumite cazuri, in Romania, sunt foarte reduse. Exista ceea ce se discuta de foarte multa vreme si din punctul nostru de vedere este o campanie pe care impreuna cu celalalt Sebastian din minister (Sebastian Bodu, presedintele ANAF) o ducem in acest moment - o campanie legata de colectarea veniturilor la nivelul de taxe actuale", a subliniat Vladescu.

"Sunt multe zone in care dorim sa fim activi, ceea ce nu inseamna ca in analizele noastre nu luam in considerare si o posibila majorare a unei taxe principale, incepand cu 1 ianuarie 2007", a declarat ministrul. In ce priveste starea economiei, tot pentru prima data, Vladescu a renuntat la a prezenta lucrurile in roz, chiar daca si-a pastrat un ton optimist. "Economia romaneasca are in continuare probleme, dar aceste probleme au fost identificate, si exista un acord, impreuna cu partenerii nostri din Fondul Monetar si cu cei din Comisia Europeana, asupra politicilor pe care trebuie sa le urmam. Stim ca avem glicemia ridicata, dar exista medicamente. Nu este o tragedie, nu murim maine de diabet", a concluzionat Sebastian Vladescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.