Sunt asa numitele banci virtuale, care lucreaza cu bani cat se poate de reali, amenintand pozitia institutiilor clasice. Avantajul bancilor virtuale este acela ca, neavand de intretinut o structura stufoasa, au comisioanele la jumatate din cele ale bancilor clasice.

Mai mult, tranzactiile se fac din fotoliu, clientii nefiind intampinati de fata acra a vreunui functionar plictisit, ca sa nu mai spunem de faptul ca si tranzactiile au loc in timp real. Cu un singur click si la costuri mult mai mici decat cele clasice, poti trimite sau primi bani din toata lumea, sau face cumparaturi cu cardul. Bancile virtuale dau pana si credite sau carduri recunoscute universal. Totul e sa stii de existenta lor.

Cum sa trimiti virtual niste bani reali?

Exista cateva sute de banci virtuale in lume, dar foarte putine lucreaza cu Romania. Una dintre ele este Moneybookers.com. Compania, un intermediar de plati aflat sub jurisdictia legilor din Marea Britanie, permite oricarui detinator de email sa faca plati online in timp real. Sistemul functioneaza aproape ca Western Union. Dupa ce te inregistrezi, primesti un cod de validare, dupa care esti admis in sistem.

Imediat dupa acceptare, esti autorizat sa trimiti online bani, in baza unor parole de acces (pentru securizarea tranzactiei). Comisioanele sunt la circa jumatate din nivelul celor bancare sau alte companiilor de transfer rapid.

Cei de la Moneybookers.com tin si o evidenta exacta a tuturor tranzactiilor clientilor, iar de ceva vreme incoace au incheiate parteneriate cu diverse magazine online, unde clientii beneficiaza de reduceri la plati.

Problema este ca banii se tranfera prin intermediul unui cont virtual, denumit œdepozit electronic de baniœ, in care trebuie sa ajunga banii nostri dintr-un card sau dintr-un cont bancar. Despre cat de sigura este aceasta procedura pentru fiecare dintre noi... Pe site-ul moneybookers scrie ca œBanii dvs. sunt oricand rambursațiœ.

Prezintă Moneybookers siguranță?

Absolut, sustine comapania:

œMoneybookers este inregistrată la Autoritatea Serviciilor Financiare (FSA) din Marea Britanie. Legislația FSA menționeză că Moneybookers trebuie să se supună intregului set de obligații cu privire la administrarea fondurilor, protecția consumatorului și prevenirea riscurilor.

Moneybookers este dezvoltată pe aceleași principii de securitate și performanță ca și site-urile pentru serviciile bancare sau a celor de tranzacții bursiere online. Accesarea contului dvs., detaliile personale și toate tranzacțiile de bani sunt securizate folosind tehnologia Secure Socket Layer (SSL) de criptare de inaltă siguranță de128 biți, certificată de VeriSign.

Moneybookers este inregistrată la TRUSTe Privacy Programme.
Cand trimiteți bani folosind Moneybookers, destinatarul nu va primi informații financiare confidențiale precum cele legate de cardul dvs. sau numărul contului bancar. In acest fel, nu trebuie să vă temeți că efectuați plăți către persoane pe care nu le cunoașteți.œ

Bancile virtuale ofera servicii ca orice alte banci

Majoritatea bancilor virtuale ofera servicii aproape identice cu cele ale bancilor reale. Ofera si carduri de debit sau credit sub sigle recunoscute (VISA sau Mastercard), pentru acestea fiind necesare doar copii dupa actele de identitate si dupa o factura de utilitati. La Swiss Ofshore Bank de pilda, deschiderea unui cont costa 300 USD, nefiind nevoie de constituirea un depozit minim. Pentru cativa dolari poti primi chiar un card de debit sau de credit, folosibil oriunde in lume. La fel procedeaza si cateva banci virtuale franceze, care ofera credite de pana la 50.000 de euro pe card. E drept, asta in functie de datele pe care le oferi bancii.

Pe cand vor aparea si in Romania bancile virtuale?

Deocamdata, cei de la Moneybookers sunt singurii care au o varianta in limba romana a site-ului. Ceilalti au doar variante in limbile de circulatie internationala. Potrivit unor estimari neoficiale, numarul romanilor care lucreaza cu bancile virtuale se ridica la circa 2500, numarul lor urmand sa creasca.