Imprumutul pentru construirea unui imobil poate fi negociat in favoarea dumneavoastra daca ii stiti caracteristicile. Exista diferente notabile intre imprumutul pentru cumpararea unui imobil si creditul pentru construirea unei locuinte, care daca ne sunt cunoscute atunci cand mergem la banca ne pot ajuta sa avem o rambursare usoara.

Desi par similare din punctul de vedere al caracteristicilor, imprumutul pentru cumpararea unui imobil si creditul pentru construirea unei locuinte oferite de o banca inregistreaza diferente notabile. Aceste diferente sunt legate de documentatia necesara, de modalitatea in care sunt virati banii, de posibilitatea de a beneficia de o perioada de gratie, dar si de garantii. Sa le luam pe rand.

In domeniul documentatiei solicitate de banca, avem nevoie in general de doua mari categorii de acte: cele care dovedesc capacitatea noastra de a rambursa creditul (carte de munca, adeverinte de venit etc.) si cele care se refera la imobilul achizitionat si care ar putea fi considerat drept garantie de banca. Daca in cazul primei categorii documentele necesare solicitantului de credit sunt similare la contractarea unui imprumut avand ca destinatie fie cumpararea, fie construirea unui imobil, in cazul celei de-a doua categorii, diferentele sunt notabile.

Astfel, in loc de precontractul de vanzare-cumparare si de actele imobilului (extras de carte funciara, schite cadastrale etc.), cel care vrea un credit pentru construirea unei locuinte va trebui sa vina la institutia de credit cu: proiectul tehnic al lucrarii, devizul general de lucrari, devize pe obiecte, autorizatia de constructie, contract de constructie sau antrepriza (daca lucrarea se face cu o firma specializata si nu in regie proprie) si cu graficul de executie a lucrarilor. Daca vom construi insa in regie proprie (nu toate bancile accepta acceasta varianta), atunci va trebui sa angajam si un diriginte de santier si va trebui sa aducem la banca copii de pe contratul incheiat cu acesta, precum si de pe atestatul emis pentru el de MLPAT sau de Inspectia de Stat in Constructii.

Banii Nostri

Sursa: Banii NostriTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.