Piata de birouri din Romania este in plina expansiune. "Se va dubla in urmatorii doi ani, si probabil in 2007 o sa fim la jumatate din piata poloneza si la doua treimi din cea din Cehia si Ungaria", estimeaza Bogdan Georgescu, managing partner la compania imobiliara Colliers International. El adauga ca exista cereri mult mai mari pentru terenuri si pentru cladiri de birouri, insa investitorii se gandesc de doua-trei ori inainte sa demareze un proiect. "Este o consecinta a ceea ce s-a intamplat in regiune, unde in urma cu doi-trei ani s-a construit speculativ, iar acum exista cladiri de birouri care stau goale", spune managerul de la Colliers. El precizeaza ca investitorii din regiune au invatat o lectie si anume sa nu mai investeasca decat in proiecte care au garantii din partea unor consultanti locali, care au chiar si contractele de inchiriere semnate in avans.

MARII INVESTITORI. Germania si Austria sunt principalii investitori din regiune, cei de prima mana. Insa alaturi de ei exista si alte fonduri de investitii, din Franta, Anglia, America, Grecia, care cauta sa investeasca bani, insa Europa Centrala si de Est duce acum lipsa de proiecte. Apropierea datei la care tara noastra va intra in UE ne face principalul punct de atractie. "Cred ca saptamanal ma intalnesc cu unul-doua fonduri noi care cauta proiecte. Banci mari, companii de asigurari, fonduri de pensii, entitati care au de la 500 milioane de euro in sus doresc sa investeasca in piata imobiliara de birouri", spune Bogdan Georgescu. El precizeaza insa ca in Bucuresti exista putine locatii care permit dezvoltarea unor asemenea proiecte majore si spune ca au fost realizate sase-sapte tranzactii cu cladiri terminate, inchiriate, care au fost vandute unor investitori din Austria. "Austriecii investesc cand piata este un pic riscanta, insa sume ceva mai mici. Acum a venit valul al doilea, nemtii, care accepta un risc mai mic, dar la o valoare investita mai mare", precizeaza Georgescu.

CLADIRI NOI. Trei cladiri noi vor fi finalizate in 2005. Este vorba despre Bucharest Business Park, cel mai mare proiect care a fost realizat pana acum in Romania. El va aduce pe piata 18.000 mp de spatii de birouri clasa A, de cea mai buna calitate. Alti 15.000 mp vor fi finalizati in Piata Charles de Gaulle, in doua cladiri, Neocity Tower 3 si Dorobanti 239. Inca doua imobile au fost anuntate, insa ele vor fi amanate pentru 2006. Este vorba despre America House (15.000 mp) si de Floreasca Tower (7.600 mp).

15% DIN CLADIRI SUNT GOALE

Anuntul ca Ungaria, Cehia, Polonia si Slovacia vor intra in Uniunea Europeana a atras un val de investitori majori in piata de birouri locala. S-a construit mult, fara prea multe calcule, doar pe baza faptului ca piata va creste. Dar impactul intrarii in UE a incetinit economia, cererea a scazut si cladirile au ramas goale. Acum, in regiune exista o medie de neocupare a cladirilor de 15%-20%, in functie de tara. "Gradul de neocupare a crescut dupa aderare cu 10 procente", spune Georgescu. El precizeaza ca foarte multe proiecte au fost incepute si finantate fara un plan de afaceri bine facut, fara o cerinta concreta in spate. Piata este saturata si nu mai sunt proiecte noi.

CEHIA STANDARD INALT

24 de cladiri pentru birouri de standard foarte inalt exista astazi in Praga. 2003 a reprezentat un record, fiind construiti 156.000 mp, fata de 132.000 mp in 2002 si 57.000 mp in 2001. Anul acesta au fost dati in folosinta 134.000 mp in numai doua centre comerciale: Jungmannova Plaza si The Forum on Wenceslas Square. In ciuda acestei efervescente, rata de neocupare a acestor cladiri se mentine ridicata, la 12%.

UNGARIA CHIRIASI MODEL

In Ungaria, cele mai multe investitii in birouri clasa A au fost facute in anul 2001, cand au fost dati in folosinta 160.000 mp. Febra constructiilor a continuat si in 2002, cand au mai fost construiti inca 140.000 mp. Una peste alta, in Budapesta exista un stoc de cladiri de clasa A, care se situeaza la 1.358.000 mp si o rata de neocupare-record de 21,85.

POLONIA CHIRII IN EURO

In Polonia exista peste 1,8 milioane de metri patrati de cladiri de birouri Clasa A, aproape jumatate din acestea fiind concentrate in Centrul de Afaceri din Varsovia. De altfel, in 2003, numarul caldirilor de birouri nou construite in Varsovia a masurat 154.000 mp. Din 2003, polonezii au schimbat moneda de plata a chiriei din dolari in euro. Pana in 2006 se vor mai da in folosinta alti 110.000 mp.

SLOVACIA PIATA MATURA

Piata cladirilor de birouri din Slovacia s-a maturizat, dupa ce in anii 90, investitorii au intrat in capitala Bratislava. La finele lui 2002, aproximativ 200.000 de metri patrati de birouri moderne erau dati in folosinta. Desi exista proiecte pentru noi constructii de birouri totalizand circa 80.000 mp, termenele de finalizare a constructiilor raman incerte.