Compania Regatta solicita asociatiilor si uniunilor profesionale din domeniul imobiliar sa colaboreze pentru elaborarea si promovarea unei legislatii imobiliare eficiente, in conditiile in care actualele prevederi sunt insuficiente si, in unele cazuri, neclare.

"In acest moment nu beneficiem, din pacate, de o lege a pietei imobiliare. Reglemetarile existente sunt insuficiente si de multe ori apar confuzii si situatii tensionate. Spre exemplu, in cazul in care doua sau mai multe parti apeleaza la justitie pentru rezolvarea unor probleme pe teme imobiliare, nu au o lege la care sa faca referire, ci trebuie sa se adreseze legilor generale si Constitutiei", a declarat, pentru Mediafax, Robert Teodorescu, directorul departamentului Vanzari Rezidentiale din Regatta.

El solicita asociatiilor si uniunilor din domeniul imobiliar sa colaboreze pentru conceperea si promovarea unui proiect de act normativ care sa reglementeze domeniul imobiliar. "Fiecare asociatie si uniune poate aduce idei foarte bune si valoroase, care sa se regaseasca intr-un singur document. Nu vorbesc de o unificare a acestor entitati, ci de un efort comun pentru crearea unei legislatii eficiente si pertinente", a mai spus Teodorescu.

Lipsa de reguli clare

Camera de Comert Imobiliar a elaborat deja un proiect de lege in acest domeniu, bazat pe mai multe componente. Un aspect este evidenta parametrilor financiari ai pietei imobiliare, pe baza careia sa se poata face o situatie statistica: cate proprietati s-au vandut, valoarea totala a preturilor, ce caracteristici tehnice au proprietatile vandute, cate apartamente s-au vandut (la parter, la etaj, cu vedere spre est, sud etc.). "Aceasta ar urma sa creeze mai multa transparenta vizavi de partea financiara a pietei imobiliare", ne-a declarat Emil Giurgiu, presedintele CCI.

Un alt aspect care se doreste a fi reglementat este raportul dintre jucatorii de pe piata, respectiv cumparatori, vanzatori, agenti imobiliari. "Am dori sa implementam un set de reguli prin care sa fie evitate situatiile in care una dintre parti sa fie vatamata. Lucru care se intampla tocmai datorita acestei lipse de reguli. Un exemplu: un potential cumparator al unui apartament vine si da un avans. Mai vine cineva si da un avans. Si tot asa. Vanzatorul incaseaza acesti bani de la fiecare. Ei, aceasta libertate de a incasa avansuri am suprimat-o, pentru ca e suprimata si in UE", a completat Emil Giurgiu.

Fuga de comisioane

"Apoi, vom incerca sa asiguram protectia agentului de intermedieri imobiliare. Sunt persoane care cumpara case, dar uita sa plateasca comisionul catre agentie. Neputand fi trase la raspundere, s-au simtit incurajate sa perpetueze aceasta hotie. In instanta, procedurile de recuperare a acestor bani sunt foarte dificile, daca nu imposibile. Am prevazut un sistem prin care nu poti vinde o proprietate decat daca prezinti dovada, chitanta, ca ai achitat comisionul.

Sumele eludate, in acest fel, de la plata datoriilor catre stat sunt de zeci de milioane de dolari anual, neplatite sub forma de comision la nivelul intregii tari. Pentru ca nu incasam acesti bani, nu putem plati nici impozit", a mai declarat presedintele Camerei de Comert Imobiliar. O agentie imobiliara traieste din comisioane, or neincasarea lor duce la imposibilitatea de a dezvolta programe de investitii, de dezvoltare a agentiei.

"Acest proiect de lege incearca sa instituie masuri de protectie pentru aceste tipuri de operatiuni frauduloase. Ca si Regatta, si alte companii probabil si-au luat multe tepe de la beneficiari, pentru servicii care, conform contractelor, trebuiau remunerate, dar din varii motive n-au mai reusit sa isi ia banii in instanta pe prevederile legislative existente", a adaugat Giurgiu.

Studii de prognoza reale

Un alt lucru care se incearca a se realiza este o mai mare transparenta a parametrilor tehnico-financiari ai pietei imobiliare. "Apar tot felul de analize, de la unii, de la altii, cum ca piata va creste cu 10%, cu 50%, ca va intra in colaps. Nici unul nu stie de fapt ce se va intampla. Noi vrem sa oferim un fundament stiintific acestor prognoze. In colaborare cu INS, intentionam sa cream o baza de date, care ulterior sa ne permita alcatuirea unor studii de prognoza serioase. La fel cum exista si pe alte piete. Pentru ca, acolo unde nu exista studii de predictibilitate, nici investitorii seriosi nu sunt prezenti. Ceea ce incercam sa facem este sa aducem la zi functionarea pietei imobiliare, sa o adaptam la secolul 21", a conchis Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.