Capitala se poate "mandri", in acest moment, cu peste 91.000 de firme inactive, dintr-un total de aproximativ 200.000 inregistrate la Registrul Comertului. Altfel spus, aproximativ jumatate din societatile bucurestene nu desfasoara nici un fel de activitate, acestea figurand doar in scripte. Desi sunt inregistrate legal, ele nu functioneaza, figurand asadar in evidentele Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) din Bucuresti ca si "contribuabil inactiv".

Firmele ajung la acest statut dupa ce, timp de un an de zile, nu au avut nici o legatura cu Fiscul. Nu si-au depus deconturi de TVA sau alte obligatii catre bugetul general consolidat al statului, bilanturi contabile anuale sau semestriale ori nu au solicitat caziere fiscale sau certificate fiscale. Altfel spus, cele 91.440 de firme inactive din Capitala nu au prestat nici un fel de activitate in cursul anului trecut. "Multe dintre aceste firme sunt infiintate demult si nu au avut niciodata activitate. Multi si le-au facut doar de dragul de a avea o firma", ne-au declarat, ieri, surse din cadrul DGFP Bucuresti. Printre acestea exista insa si firme a caror activitate a fost sistata, "patronul" inregistrandu-si o alta, nou-nouta. Din pacate, toate cele 91.440 de firme bucurestene nu pot fi controlate, intrucat DGFP Bucuresti are in "dotare" doar 200 de inspectori.

Lista va fi publicata in Monitorul Oficial

De anul trecut, din luna noiembrie, Directiile Finantelor Publice Judetene au avut in sarcina, in premiera, intocmirea unor situatii privind contribuabilii inactivi. Este o procedura greoaie, care necesita timp, dar ideea in sine este extrem de buna. La nivelul Capitalei s-au "strans", la sfarsitul lunii decembrie 2004, 91.440 de contribuabili inactivi, reprezentand aproape jumatate din numarul total de firme inregistrate la nivelul Capitalei.

Pana in data de 20 decembrie 2004, situatia acestor societati inactive de la nivelul Capitalei a fost centralizata si trimisa fiecarui sector in parte. "La fiecare directie de sector, aceste situatii trebuiau afisate. Dar nu este posibil. La sectorul doi, spre exemplu, exista aproximativ 600 de pagini, dintr-un total de peste 4.000 de pagini - la nivelul celor sase sectoare". Practic, nu exista posibilitatea afisarii acestora", ne-au declarat surse din DGFP Bucuresti, precizand, insa ca "oricine doreste se poate informa asupra oricarei firme ce figureaza pe listele contribuabililor inactivi". Lista contribuabililor inactivi de la nivelul intregii tari va trebui publicata si in Monitorul Oficial, potrivit art. 75 alin. (5)-(8) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata.

"Controlul tuturor este aproape imposibil"

Fiecare din cei peste 91.440 de contribuabili bucuresteni inactivi au posibilitatea, oricand, de a activa voluntar. Firmele mai pot iesi din "moartea clinica" si daca Fiscul le controleaza. Insa aceasta actiune, in cazul tuturor firmelor aflate pe lista, este imposibil de efectuat din cauza numarului foarte redus de inspectori. "200 de oameni sa controleze peste 91.000 de firme, este aproape imposibil", ne-au mai declarat sursele amintite, amintind ca aceiasi inspectori fac in acelasi timp si inspectii tematice, de fond, verificari la societatile aflate in lichidare sau faliment, controale la firmele mari care au activitate intensa sau verificari solicitate de Politie, PNA ori Parchet".

Potrivit situatiilor DGFP, pana la sfarsitul anului 2004 s-au reactivat 7.812 contribuabili. "In mod normal, acestia ori solicita controlul fiscal in vederea reactivarii, ori sunt reactivati voluntar", ne-au precizat sursele citate. "Aproape oricine are o firma, mai are si altele in spate. Le-au folosit cat le-au folosit, apoi si-au deschis o alta, noua", ne-a precizat un agent economic care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Acesta ne-a marturisit ca nu va cere radierea, intrucat este necesar si un control. "Sunt o gramada in aceasta situatie", si-a confesat temerea sursa citata, facandu-ne asadar sa ne intrebam ce sume se vehiculeaza in toata aceasta "afacere" inactiva.

Dupa 89 a devenit o moda sa-ti faci o firma. Romanii s-au inghesuit sa devina patroni, dar cifrele prezentate de-a lungul timpului de Registrul Comertului dovedesc faptul ca multe dintre "initiativele" post-decembriste au reprezentat doar mofturi. Desi exista si in acest moment romani care-si fac firma doar de dragul statutului, tendinta insa este descrescatoare.