Rezultatele sondajului de conjunctura realizat de BNR in luna februarie in randul companiilor industriale si de constructii indica mentinerea opiniilor pesimiste cu privire la evolutia principalilor indicatori ai activitatii economice. Astfel, nivelul investitiilor va continua sa scada paralel cu o evolutie descendenta a fortei de munca active in Romania.

Mai putini salariati

In luna februarie, piata muncii se va caracteriza in continuare prin traiectoria descrescatoare a numarului de salariati. Comparativ cu intervalul anterior, soldul conjunctural negativ s-a deteriorat cu 7 puncte procentuale (-29 la suta), ca urmare a diminuarii de 3 ori a ponderii aferente opiniilor privind efectuarea de angajari (pana la 4 la suta). Circa o treime dintre respondenti estimeaza reducerea personalului angajat, iar 62 la suta nu intrevad modificari ale numarului de salariati.

Numarul de salariati va ramane neschimbat in opinia a 81-83 la suta dintre managerii companiilor apartinand ramurilor: metalurgie, constructii metalice si produse din metal, industria de masini si echipamente, de echipamente si aparate electrice si industria mijloacelor de transport, dar si in cea a 97 la suta dintre respondentii din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-tv si din activitatea de edituri, poligrafie si reproducere a inregistrarilor pe suporti.

Ritmul investitiilor a incetinit

Luna februarie va consemna o noua incetinire a acumularilor de capital, soldul conjunctural, desi in continuare pozitiv, coborand cu inca 2 puncte procentuale fata de luna anterioara (pana la 9 la suta - nivel de peste 4 ori mai mic fata de cel din octombrie 2005, luna dupa care expectatiile au inceput sa se deterioreze). Doar o cincime din totalul respondentilor anticipeaza o crestere a investitiilor (fata de 26 la suta in ianuarie), in timp ce ponderea celor cu opinii de tip "descendent" s-a redus la 11 la suta. Circa 66 la suta dintre managerii intervievati nu intrevad modificari ale volumului investitiilor.

Temperarea ratei de crestere a investitiilor este localizata in principal la nivelul industriei metalurgice, a constructiilor metalice si a produselor din metal si al industriei de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, ramuri al caror sold conjunctural s-a restrans de 4 si respectiv 2,5 ori fata de luna anterioara, pana la +3 si respectiv +16 la suta. Pierderile de ritm vor fi probabil compensate partial de revigorarea investitiilor din activitatea de transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde (inversare de semn a soldului conjunctural; +20 la suta in februarie) si de consolidarea acumularilor de capital in industria mijloacelor de transport (sold al opiniilor: +59 la suta).

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.