In Bulgaria a fost editat un clasament al celor mai bogati cetateni ai tarii vecine. Rezultatele acestuia arata ca primul clasat nu ar intra nici macar in randul celor mai bogati 20 de romani

Romania si Bulgaria merg umar la umar spre integrare, insa diferentele dintre cele doua tari sunt semnificative, inclusiv in ceea ce priveste averile oamenilor de afaceri din cele doua tari. Cotidianul bulgar Pari a intocmit un clasament al celor mai instariti oameni de afaceri bulgari (varianta bulgareasca a Top 300 editat de catre Capital), din care reiese ca cele mai profitabile segmente ale economiei sunt industria petroliera, cea alimentara si comertul.

Potrivit primului clasament al averilor din Bulgaria, cel mai bogat bulgar este Mitko Sabaev, proprietarul unui holding petrolier, averea sa insumand peste 120 de milioane de dolari, transmite Rompres. In varsta de 44 de ani, Mitko Sabev, poseda 47% din Petrol Holding, cel mai mare distribuitor de carburanti din Bulgaria si, in plus, gestioneaza alte 30 de companii.

Averile primilor 100 de bulgari nu ar intra nici in Top 5 romanesc

Din clasamentul intocmit de cotidianul bulgar mai reiese ca averile insumate ale primilor 100 de oameni de afaceri din Bulgaria nu ar intra nici macar in primele cinci pozitii ale clasamentului romanesc. Astfel, primii 100 bulgari clasati in acest top poseda impreuna active in valoare de 715 milioane de euro, iar primi 10 au active in valoare de 296 milioane de euro. Prin comparatie, potrivit clasamentului intocmit de Capital, averea fratilor Paunescu este estimata la 750 de milioane de dolari, acestia avand afaceri in mass-media, turism, industrie si imobiliare. De asemenea, averile insumate ale primilor 300 de romani sunt situate in jurul valorii de 16 miliarde de dolari.

Primii cinci romani din punct de vedere al averilor au afaceri in domeniul bancar, in industria petroliera, trasport, turism si industria alimentara. Diferentele la acest capitol intre Romania si Bulgaria nu sunt semnificative, in ceea ce priveste tara vecina, sectoarele in care activeaza primii zece oameni de afaceri din Bulgaria fiind industria alimentara, comertul, finantele, asigurarile, produsele petroliere, jocurile de noroc si constructiile.

"Acest prim clasament are drept obiectiv punerea in valoare a afacerilor legale de pe urma carora statul colecteaza impozite, desi majoritatea bulgarilor au tendinta de a asocia afacerile cu escrocheria", sustine cotidianul bulgar. Pari recunoaste ca in Bulgaria este o practica raspandita inregistrarea de societati doar cu capitalul minim cerut de lege, pentru a putea functiona mai bine in economia "gri" sau semi-oficiala.

Doi puternici oameni de afaceri din Bulgaria, Ilia Pavlov, proprietarul holdingului Multigroup cu activitati in domeniul turismului, energiei, industriei si comertului, si Emil Kulev, proprietarul unei banci, al unei companii de asigurari si cu investitii in turism, au fost asasinati in 2003, si respectiv 2005.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.